Virágzó vidékünk

Új helyről vezetnének vizet a Velencei-tóba

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Újabb lépés következik a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, az „optimálistól” ugyanis még legalább 50 centiméternyire van a jelenlegi vízállás a tavon, írja a feol.hu.

A lap tudósítása szerint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést követően jelentette be, milyen módon igyekeznek tenni az ügy érdekében.

Mint mondta, a kormányhivatalt és az érintett hatóságot is megkeresik hivatalosan azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne egy másik vízgyűjtő területre, a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tó vízgyűjtő területére.

A tervek szerint erre úgy kerülhet sor, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére. Ez napi 800 köbméter vizet jelent. Ezzel párhuzamosan a csákberényi szennyvíztisztító telep is felmerült, amely hasonlóképpen idegen vízgyűjtőterületre pumpálja nyomott vezetéken keresztül a tisztított vizet – ez is bekerülhetne a Velencei-tó vízgyűjtőterületére, hasonlóan további természetes tisztuláson keresztül

– fogalmazott.

Közölte, ez további napi 200 köbméter vizet jelent. Tehát összesen napi 1000 köbméter vizet fognak tudni kormányozni még a Velencei-tó területére.

Megjegyezte, ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdték, azt mondták, minden csepp vizet megpróbálnak ott tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást – ami már közeledik.

Igaz, az optimálistól – a mostani közel 110 centiméter ellenére – még 51 centiméter választja el a Velencei-tavat.

Kapcsolódó
Megrendítő videó arról, hogyan tűnik el lassan a Velencei-tó
1863 és 1866 között egyszer már teljesen kiszáradt a tó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik