Virágzó vidékünk

Fontos lenne nagy tavainknak a tavaszi eső

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
Már érezhető némi javulás, de sok múlik a következő időszakon.

Hála a csapadéknak, érkezett némi víz a Dunába és egy kicsivel nagyobb mennyiség a Tiszába, de a nagy tavak feltöltődéséhez még mindig rengeteg csapadékra lenne szükség, írja az infostart.hu.

Az elmúlt napokban a Dunán volt egy kis árhullám, de ezt bőven elviseli a folyó, még három méterre van a szint attól, hogy bármilyen készültséget rendeljenek el

– mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban.

A Tiszán is sok csapadék érkezett, és fog is még érkezni. A felső szakasz érintett jelenleg: a Túron már el is kellett rendelni az elsőfokú készültséget, és mivel az északkelet-magyarországi folyókon érkező víz miatt a Tisza szintje is emelkedik, már Tokajig elég magas a vízállás, itt és Tiszabercelnél is elsőfokú a készültség.

Az előrejelzés bizonytalansága mellett most 30-40 millimétert várnak a vízgyűjtő területeken, ezért majd esetleg a Kőrösökön és a Marosokon is vízszintemelkedés indulhat el, és a vízszint elérheti a legalacsonyabb, elsőfokú árvízvédelmi készültséget a szakember szerint.

A tavak tavalyi negatív csúcsa után sok víznek kell “visszapótlódnia”, így minden lehulló csapadéknak nagy jelentősége van.

A Balaton most 100 centiméteren áll, a Velencei-tó 99 centiméteren, ami nagyon jelentős növekedés a tavalyi minimumokhoz képest: a Balaton 67 centin állt meg ősszel, a Velencei-tó pedig 53 centiméteres vízszinttel állított be új negatív rekordot. Ehhez képest örömteli a mostani vízszint, de még rengeteg vízre lenne szükség. Most úgy tűnik, átlagosan csapadékos lesz a tavasz. Mi azonban reménykedünk egy kicsit nagyobb mennyiségben, mert akkor lehetne megközelíteni az ideális nyár eleji vízállásokat – ez Balatonnál a 120, a Velencei-tónál 130 centiméter körül van

– hangsúlyozta a szóvivő.

A Velencei-tóban sajnos olyan területek is keletkeztek, ahonnan teljesen eltűnt a víz. Az, hogy visszanyeri-e a tó az eredeti méretét, csakis attól függ, mennyire lesz csapadékos a tavasz.

Most pótolják valamennyire a Velencei-tó vizét a pákozdi tározóból, és elkezdődött annak a megkerülő csatornának az építése is, amely a tározókat kihagyva, a nyári hónapokban már közvetlenül a tóba juttatja a lehulló esőt. Addig azonban Siklós Gabriella szerint az a kulcskérdés, mennyi csapadék esik a következő hónapokban.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik