Virágzó vidékünk

Szemkápráztató bubulykaszőnyeg kígyózik a Hortobágyon

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna
Sokoldalú gyógynövény a Szent-Iván piptér.

Megkapó szépségű ezekben a hetekben az alföldi pusztaság – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az alföldi puszták szikpadkáinak bámulatos fajgazdagsága szinte egész évben lebilincselő élmény. A természetvédelmi szempontból értékes élőhelyek sokszínűsége a tavaszi virágzás idején a legszembetűnőbb.

Lisztes Anna, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa meseszép fotókat készített a közelmúltban a hortobágyi szikesekről, a bárándi Külső-Bánya nevű területén.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna

Bár az egyes térszínek magasságbeli különbsége igen csekély, egészen eltérő talajtani és mikroklimatikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Minden növényfaj ott telepszik meg a szikpadkán, ahol megfelelő életfeltételeket talál.

Galéria
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna

Aranysárga kamillák (Matricaria chamomilla) sora kígyózik a szikpadkák oldalában, a tocsogókat egérfarkfű (Myosurus minimus) szegélyezi, fölöttük felemás zsázsa (Lepidium perfoliatum) magasodik.

Az orvosi székfű (kamilla) a Földközi-tenger keleti medencéje körüli területdekről származik, a mérsékelt övben az egész világon elterjedt. A magyar népi gyógyászatban bubulyka néven is ismert növényt évszázadok óta a világ számos országában – köztük hazánkban is – termesztik.

A legelterjedtebb gyógynövényt többek között asztmára, hólyagbántalmakra, hörghurutra, bőrkeményedésre, megfázásra, bélgörcsre, szédülésre, aranyérre, vérzéscsillapításra, gyulladásokra, álmatlanságra, fogfájásra, sebkezelésre, migrénre, fájdalomcsillapításra, veseproblémákra és vastagbélgyulladásra is kiváló.

Kapcsolódó
Milliónyi kamilla festette sárgára a Hortobágyot
Az április utolsó napjaiban hullott esők nyomán virágba borultak a Hortobágy szikesei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik