Virágzó vidékünk

Alföldi kastélyokat köt össze az év kerékpárútja

aktív magyarország
aktív magyarország
A Wenckheim kerékpárút csodás építményeket sorakoztat fel, és lenyűgöző természeti környezetben halad álomba illő aszfaltúton – nem csoda, hogy ez a szakasz nyerte az év kerékpárútja szavazást.

Idén negyedik alkalommal hirdették meg az év kerékpárútja pályázatot, melyet 2380 szavazattal nyert a Wenckheim kerékpárút. A 11 döntősre összesen több mint 12 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott április 30. éjfélig. A cím ünnepélyes átadására május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.

Wenckheim kerékpárút

Az Alföld egyik legromantikusabb szegletét mutatja be a tavaly elkészült kerékpárút: kastélyok, kastélyromok, tavak, parkok övezik a kerékpárutat.

 

A 32 km-es Békéscsabáról induló túra első látnivalója a Gerlán található kastélyrom, melyet a pósteleki követ. Mindkét helyen szép kastélykert fogadja a látogatót, ami sokat hozzátesz a hely romantikájához.

 

Az útvonal a mesés nevű Élővíz-csatorna mentén folytatódik. Visszaérve Békéscsabára déli irányba vezet a kerékpárút, ahol a természeté a főszerep. A halásztó csücskébe épített madárles sokat megmutat a tó életéből.

 

A kirándulás koronájaként a teljes pompájában ragyogó Szabadkígyósi Wenckheim-kastély várja a kerékpárost, ahol szintén érdemes egy sétát tenni a kertben.

Az idei év kerékpárútja pályázatra 46 jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 17-30. között.

Az év kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely izgalmas célpont a turisták számára, az útminőség remek, és biztonságosan lehet rajta közlekedni. A kampány célja, hogy a kerékpárosok új úti célokat kapjanak, és minél többen üljenek biciklire, éljenek egészéges életet, és fedezzék fel Magyarország tájait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel.

A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, tavaly pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot.

2023-ban a végleges eredmény így alakult a 11 versenyző pályázat között

  1. Wenckheim kerékpárút 2380
  2. Veszprém—Márkó 1558
  3. Göd—Szob 1278
  4. Barcs—Drávatamási 1226
  5. Mezőkövesd—Bükkzsérc 1188
  6. Bicske—Tarján 1068
  7. Biatorbágy—Gyúró 909
  8. Veszprém—Alsóörs 832
  9. Budapest—Szentendre 759
  10. Tapolca—Szigliget 729
  11. Pilismarót—Dömörkapu 660
Kapcsolódó
Világító kerékpárúttal gazdagott Zala megye
Olcsóbb a fenntartása, mert nincs szükség közvilágításra, és ez a burkolat "meghibásodni sem tud".
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik