Virágzó vidékünk

Az Őrségben előbújt az egyik legritkább lepkefaj

wikimedia commons
wikimedia commons

A napokban bújtak elő az idei év első lápi tarkalepkéi az Őrségi Nemzeti Parkban. Ez a lepkeritkaság már csak néhány lápréten maradt fenn, ahol hernyói egyetlen növényfajon, az ördögharaptafüvön fejlődnek – írta meg weboldalán a nemzeti park.

A tavaly lerakott petékből kikelt hernyók átvészelték a telet, április végén bebábozódtak és most, május elején keltek szárnyra, hogy megalapozzák a következő nemzedéket.

A lepkék kikelésével el is kezdődött a LIFE Metamorphosis projekt első terepi akciója. A projekt keretében egyébként az igazgatóság az elkövetkezendő hat évben kiemelten fog foglalkozni ezzel a lepkefajjal, alkalmasabbá teszi élőhelyeit és visszatelepíti oda, ahonnan korábban kipusztult.

A beavatkozás hatásának nyomonkövetésére monitorozó program is indul, melynek első lépéseként a szakemberek megállapítják a lepkepopulációk méretét még a beavatkozások előtt. Ehhez az úgynevezett jelölés-visszafogás módszerét használják, melynek során a rajzási időszak alatt több alkalommal befogják és egyedi sorszámokkal látják el a lepkéket. A jelölt egyedek visszafogási arányából következtetni tudnak majd a populáció nagyságára.

Ugyanezt megismételve a projekt végén, választ kaphatunk arra a kérdése, vajon tényleg sikerült-e javítani a lápi tarkalepke helyzetén?

Kapcsolódó
Lepkemegfigyelési versenyt hirdet a madártani egyesület
A 2023-as Év lepkéjének megfigyelése információkat nyújthat a védelme érdekében.
Olvasói sztorik