Virágzó vidékünk

Május végén nyit a Balaton legújabb vitorláskikötője

213 téliesített kikötőhely áll a hajósok rendelkezésére.

Lakossági tájékoztatót tartott a korábbi Club Aliga terültén tervezett beruházásokkal kapcsolatban a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Zrt. – írja a Magyar Építők. Bemutatták a május végén nyíló E-hajó- és vitorláskikötőt is.

A 47 hektáros területen elsőként 2023. május 31-én a Balatonvilágos Aliga Port névre keresztelt kikötőt nyitják meg a hajósok előtt. A kikötő 213 téliesített hajóhellyel rendelkezik.

Bemutatták a központi Agóra-tér végleges terveit is, melyen étterem, delikátesz, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós és horgászbolt, valamint szociális létesítmények is szerepelnek.

Kiemelték, hogy a terület átjárható lesz, a parti sétány megmarad az uszodáig és a déli kikötőmólót teljes hosszában „vízi” sétányként alakították ki. A Rózsa utca végén magasparti kilátót és sétányt terveznek és megmaradnak a közparkok is.

A magaspartra tervezett lakóépületeket a löszfal szélétől több mint 50 méteres távolságra építenék, az omlásveszélyes biztonsági zónán kívül, így a löszfal állékonyságát ez nem befolyásolja. Semmilyen beavatkozást nem terveznek a löszfalon, így az sértetlenül magasodhat a Balaton fölé – ígérte a fejlesztő.

Kapcsolódó
Gejzírek, síparadicsom, tihanyi magyar olimpia – megvalósulatlan tervek a Balatonnál
A Balaton turisztikai, gazdasági szempontból hazánk egyik legnagyobb kincse, nem csoda, hogy próbálták, próbálják kihozni belőle, amit lehet. Sőt, néha a lehetetlent is. Most ezekből mutatunk néhányat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik