Virágzó vidékünk

Vállalkozások segítettek a partifecskéknek Bács-Kiskunban

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Partifecskéknek és gyurgyalagoknak alakítottak ki költőfalakat, az egyikben 400 új költőüreget, a másikban 250-et számoltak meg.

A Kiskunsági Nemzet Park arról számolt be közösségi oldalán, hogy Bácsalmáson már évek óta komoly összefogással segítenek a partifecskék és gyurgyalagok védelmében. Idén tavasszal egy helyi cég, a Bácsalmási Agráripari Zrt. felajánlásának köszönhetően egy, a fecskék által már az előző években is használt homokbánya falát frissítették fel.

Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető beszámolója szerint mintegy 400 új, idei költőüreget számoltak meg.

A helyszíntől alig egy kilométerre szintén sikeres költőhely-védelem valósult meg. Ott a HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. jelenleg épülő bácsalmási részlegének egyik régészeti kutató árkában alakult ki egy 250 költőüregből álló friss partifecske telep.

A munkát irányító vezetővel történt egyeztetések a madarak szempontjából megnyugtatóan zárultak, az árok fecskék által belakott szakaszán a földmunkákat leállították augusztus 1-jéig, amíg az összes fióka kirepül és elhagyja a telepet.

Kapcsolódó
Az ország egyik legnagyobb partifecske telepére bukkantak Sükösdön
A környékbeli madarászok 2100 költőüreget számoltak meg, így most jelenleg ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik