Virágzó vidékünk

Színesbe öltözött a megálmodott somogyi művészfalu

facebook/tavi televízió
facebook/tavi televízió
A régi iskolaépület, a könyvtár, az óvoda és az orvosi rendelő fala is új festést kapott Somogyszentpálon neves graffiti művészeknek köszönhetően.

A településen néhány nappal ezelőtt ért véget a Street Art (utcai művészet) Fesztivál, melynek keretében 16 neves magyar művész különféle figurákkal, képekkel díszítette az épületek falait a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként – írtra meg a Sonline.

facebook/tavi televízió

Négyszemű farkas, dobermann kutya, vízi madár, erdőrészlet és többféle motívum is díszeleg már a közintézmények falain. Az alkotásokat ismert street art művészek, köztük Stark Attila, Nyéki Lajos, Heat Ádám és Váczy Enikő álmodták meg. A munkához szabad kezet kaptak a festők. A település vezetésének annyi volt a kérése, hogy letisztult formákkal és képekkel díszítsék a falakat.

Nagyon kevés településen vállalják be az ilyen fajta művészetet. Mi egy művészfalut álmodtunk meg, ezért is döntöttünk úgy, hogy „bevállaljuk” ezt a fesztivált. Korábban is sok fiatal alkotó érkezett hozzánk, ez a fajta művészet jól szimbolizálja a fiatalságot, a dinamikát, a bevállalósságot. Azt hittem, hogy a faluban élő időseknek nem tetszenek majd a falfestmények, de mindenki dicséri, és szerencsére egyetlen negatív kritikát sem kaptunk

– mondta Poszáné Szabó Edit, Somogyszentpál polgármestere.

facebook/tavi televízió

A település vezetője kiemelte, a hivatal épületére nem festettek és a tájház is „csupasz” maradt, bár utóbbit szeretnék majd megfestetni a művészekkel. Poszáné Szabó Edit arról is beszélt, már csak néhány középületen maradt üres falfelület, azonban a jövőben is meg akarják rendezni a Street Art Fesztivál. Ha valaki felajánlaná a családi házát, akkor az alkotók arra is festenének különféle formákat.

Kapcsolódó
Graffiti művész állatai visznek életet a szegedi panelház szürkeségébe
Hogyan színesítsük a szürke betondzsungeleket? Fessünk bele állatokat! Egy szegedi graffiti művész már több munkájával is megmutatta az irányt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik