Virágzó vidékünk

2783 falusi kisbolt menekült meg a bezárástól

MTI/Ruprech Judit
MTI/Ruprech Judit
Átlagosan több mint 2,9 millió forintot állami támogatáshoz jutottak.

Csaknem nyolcmilliárd forintot kaptak a falusi kisboltok tulajdonosai a napokban a Magyar falu program forrásából, a támogatás lehetővé teszi életben maradásukat – írta szombati számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: 2783 falusi kisbolt jutott átlagosan több mint 2,9 millió forintot állami támogatáshoz.

A kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy pályázati lehetőséget biztosít a kétezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő kisboltoknak, ezzel támogatva, hogy a lakosság helyben meg tudja vásárolni az alapvető élelmiszereket. A cél az, hogy ezek a szolgáltató egységek ne zárjanak be, hanem továbbra is kiszolgálják a falusi embereket

– emlékeztetett a kormánybiztos.

A pályázatokat 2023. január 31-ig lehetett benyújtani.

Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint minden érvényes pályázatot benyújtó üzlet támogatást kapott, és szinte mindenkinek a maximális összeget tudták folyósítani. Az elnyert összegek egyebek között működési támogatásra, azaz rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatók el.

A program népszerűségét és egyszerűségét mutatja, hogy a pályázatra jogosultak csaknem hetven százaléka igényelt támogatást

– emelte ki a politikus, aki rámutatott: a pályázat 1700 település kisboltjainak megmentését teszi lehetővé. Közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kisbolt működik, amely nélkül a kistelepülés vásárlási lehetőség nélkül maradna. (MTI)

Kiemelt képünkön a Magyar falu program keretében elkészült kisbolt átadása napján Ivánbattyánban 2023. május 4-én.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik