Virágzó vidékünk

Egészen a Tátráig ellátni Putnok új kilátójáról

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter
A Kéktúra útvonalán, Gömör tetején található az a kilátó, ahonnan a Felvidéki táj is megcsodálható.

Az ünnepélyes átadón elhangzott, hogy a fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 47 millió forintos pályázati forrásából valósulhatott meg.

A város polgármestere, Tamás Barnabás jelezte, hogy egy régi álom teljesült a 18 méter magas, a Sajó-völgyre egyedülálló kilátást nyújtó építmény átadásával, melynek fából készült elődjét még 1934-ben, cserkészek állították. Tetejéről rálátni a történelmi Magyarország egy részére, a Felvidékre is, ahogyan Ózdra és Putnokra ugyancsak emlékezetesen szép panoráma tárul a túrázók elé.

MTI/Komka Péter

Ha Putnokot a Gömör kapujának tekintjük, akkor a helyi legendák nyomán Mátyás királyról elnevezett kilátót a Gömör tetején építették fel – olvasható az MTI hírében.

A Hegyes-tetőt az Urak-völgyén keresztül tudjuk megközelíteni. A legenda szerint Mátyás király itt kapáltatta meg azokat az urakat, akik mindenki egészségére hajlandóak voltak inni, csak a szőlőművelő munkásokéra nem. Amikor Mátyás látta, hogy az urak nem becsülik a kétkezi munkát, akkor a domboldalon lefelé haladva kapáltatta meg a pökhendi embereket. Innen kapta nevét a völgy, most pedig ez a történet adta az alapot arra, hogy Mátyás király nevét viselje a kilátó, amely 364 méter magasságban található

– mesélt a Boon hasábjain a Mátyás-legendáról is a polgármester.

Kapcsolódó
Sikeres volt az Avasi kilátó csúcstámadása
Felújítják Miskolc ikonikus kilátóját.

 

 

.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik