Virágzó vidékünk

Tündérrózsák ringatóznak a tiszántúli csatornákon

Pixabay
Pixabay
A fehér tündérrózsa rokonfajával, a sárga vízitökkel együtt fordul elő a természetben.  

Számos csatornában rábukkantak a fehér tündérrózsára – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A nemzeti park Kígyós-Ugrai Tájegységében számos csatorna és más kisvízfolyás felszínén a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) gyönyörű virágai díszlenek.

A fehér tündérrózsa a Dél-Tiszántúlon csak néhány helyen nő vadon. A Kígyós-Ugrai Tájegységen belül a Hosszúfok-Határér-Köleséri-főcsatornából és a Hosszúfok-Okányi-főcsatornából ismertek kisebb állományai, melyek jelenleg virágoznak is.

A fehér tündérrózsa, vagy másik nevén fehér tavirózsa, Európa enyhébb klímájú részein, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten elterjedt vízinövény. Kedveli a tápanyagban gazdag iszapos tavakat, egyéb állóvizeket, valamint a lassan áramló csatornákat.

Körös-Maros Nemzeti Park

Tudományos nevét az ókori görög mitológiákból ismert vízi nimfákról kapta. Az ősi Egyiptomban szent növényként tisztelték, az élet eredetét tulajdonították neki. Régebben gyógynövényként is használták, többek között fájdalomcsillapításra.

A tündérrózsa víz felszínén úszó nagy, illatos virágain 15-25 fehér szirom virít, porzói citromsárgák, 3-5 nap után elnyílnak, de helyükbe újak nőnek. A meseszép faj virágzási ideje elhúzódó, júniustól szeptemberig tart.

A védett növény természetvédelmi értéke 5000 forint.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik