Mozaik

Hatalmas méretű tündérrózsára bukkantak

RBG KEW
RBG KEW
A pompás tündérrózsa 177 éven át rejtőzködött a kutatók elől.

Az angliai Kew Gardens (Királyi Botanikus Kertek) munkatársai új tündérrózsa-fajt azonosítottak – írta a natgeo. Az “újra felfedezett” növények az angliai Királyi Botanikus Kertek herbáriumához tartoztak, de korábban, tévesen egy másik faj tagjaiként azonosították őket a szakemberek.

Kapcsolódó

A hatalmasra növő tündérrózsákat eredetileg az 1800-as években fedezték fel, tudományos nevük Viktória királynőre utal. Az óriás tündérrózsa a trópusi esőerdőkben őshonos, vízfelszínen kiterülő levelei természetes élőhelyén elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt is, egy gyermeket könnyedén elbírnak. Az angol királyi botanikus kerteknél 1852-ben építették fel a vízililiomok házát.

pixabay

Lucy Smith, az intézmény botanikai illusztrátora színes grafikákat készített három tündérrózsáról, és munkája során nyilvánvalóvá vált számára a növényritkaságok közti különbség. A grafikus Carlos Magdalena kertészeti szakértővel együtt felismerte, hogy a rózsák egy korábban ismeretlen fajhoz tartoznak. A kertész már régóta gyanította, hogy a növény különbözik a két ismert óriástündérrózsa-fajtól.

A Királyi Botanikus Kertek csapata Bolíviából beszerzett magokat kezdett el növeszteni, azonos körülmények között a két másik faj egyedeinek fejlődését is elemezték.

A vizsgálat során kiderült, hogy a bolíviai vízililiomok külön fajt alkotnak. A legnagyobb vízililiom féle a bolíviai óriás-tündérrózsa (Victoria boliviana) nevet kapta, mivel Bolíviában, az Amazonas folyórendszer vízgyűjtő medencéjében fordul elő.

Kapcsolódó
Virágpompába öltöztették a lótuszok a botanikus kertet Vácrátóton
Az új helyre költöztetett indiai lótuszok soha nem látott pompájukban virágoznak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik