Mozaik

Kevesebb szén-dioxidot nyelnek el az esőerdők

A 2010-es évekre egy trópusi erdő szén-dioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent.

Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport mintegy 300 ezer fa harminc éven át történő figyelemmel kísérése nyomán, írja a z MTI.

Tudományos együttműködés során kutatók arra az eredményre jutottak, hogy már elkezdődött az a tudósok által félt folyamat, amikor a háborítatlan trópusi erdők szén-dioxid-elnyelőből szén-dioxid-kibocsátóvá válnak. Az 1990-es években az érintetlen trópusi erdők nagyjából 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot távolítottak el a légkörből, ez a mennyiség a 2010-es években a becslések szerint 25 milliárd tonnányira csökkent.

Több billió fa ültetése menthetné meg a Földet
A fák telepítése lehet a legeredményesebb eszköz, mellyel felvehetjük a harcot az éghajlatváltozás ellen.

Tudjuk, hogy a trópusi erdők kritikus szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában, hiszen kivonják a légkörből a szén-dioxidot és a fákban tárolják – ez az úgynevezett szén-dioxid-megkötés. A klímamodellek jóslatai szerint ez a folyamat évtizedeken át tarthat, ám az új jelentés szerint a Föld érintetlen trópusi erdei által felvehető szén-dioxid-mennyiség az 1990-es években elérte a csúcsot. A 2010-es évekre egy trópusi erdő szén-dioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent.

A nagyjából száz intézmény által végzett kutatás az első, mely jelentős méretű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy megkezdődött az erdők széndioxid-forrássá válásának folyamata.

Afrikai és az Amazonasból származó adatok kombinálásával elkezdtük megérteni, miért változnak ezek az erdők. Az ezt elindító tényezők a szén-dioxid-szint, a hőmérséklet, a szárazság és az erdők dinamikája. Az extra szén-dioxid gyorsítja a fák növekedését, de ezt a hatást minden évben egyre jobban felülírják a mind magasabb hőmérsékletek és gyakoribb szárazságok negatív hatásai, melyek lassítják a növekedést és megölhetik a fákat

– mondta el a kutatást vezető Wannes Hubau, a Leedsi Egyetem egykori kutatója, jelenleg a belgiumi Közép-Afrika Múzeum munkatársa.

A 2010-es és 1990-es évek közötti különbség, ami 21 milliárd tonna szén-dioxid, megfelel az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada összes fosszilis üzemanyag-kibocsátásának.

Összességében az érintetlen trópusi erdők az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-emisszió 17 százalékát vonták ki a légkörből az 1990-es években. Ez az arány a 2010-es években 6 százalékra csökkent.

Kiemelt kép: Pixabay

700 kilométert gyalogolt hátrafelé az esőerdők megmentéséért az indonéz férfi
Útja során egy visszapillantó tükör segítségével haladt hátrafelé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik