Virágzó vidékünk

Két éven belül teljesen eltűnhet a trópusi gleccser

Unsplash
Unsplash
A globális felmelegedés okozza az indonéz gleccser olvadását.

A globális felmelegedés miatt veszélybe került a világ kevés trópusi gleccsereinek egyike az indonéziai Pápua tartományban – figyelmeztettek szakértők.

A Puncak Jaya többbezer éves jégtömege már 2025-re teljesen elolvadhat. Óceánia legmagasabb hegye – amely Új-Guinea szigetén található – az alpinisták kedvelt úti célja. A Carstensz-piramis néven is ismert csúcs 4884 méter magas.

A Puncak Jayán a globális felmelegedés miatt nőt a hőmérséklet – mutatott rá Dodo Gunawan, az indonéziai meteorológiai intézet klímaváltozásért felelős részlegének vezetője.

Az úgynevezett nulla fokos határ – az a pont, ahol a víz megfagy – most nagyobb magasságban van, mint a csúcs

– magyarázta.

Az idei El Nino éghajlati jelenség súlyosbította a helyzetet, különösen a Csendes-óceán keleti részén, a Dél-Amerika és Indonézia közötti térségben. Az El Nino hatására a tengervíz és a légkör jelentősen felmelegedett a trópusokon.

A Lorentz Nemzeti Parkban található Puncak Jaya természeti csodának számít, a helyiek pedig szent hegyként tisztelik. A lejtőin található az egyetlen gleccser egész Délkelet-Ázsiában, miután a trópusokon általában túl magas a hőmérséklet ahhoz, hogy hó képződjön.

Egyenlítői gleccserek egyebek között Dél-Amerikában az Andokban, valamint az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság között húzódó Ruwenzori-hegységben is vannak, de ott is jelentős az olvadás.

Gunawan szerint az új-guineai gleccser olvadása súlyos következményekkel jár az ökoszisztémára nézve. A jégfolyam látja el a körülötte fekvő esőerdőt, amely számos veszélyeztetett fajnak ad otthont, és szabályozza az ottani hőmérsékletet. Az olvadás miatt a tenger szintje is veszélyes mértékben emelkedhet.

A legfrissebb mérési adatok világossá tették, hogy mennyire súlyos a helyzet – húzta alá Donaldi Permana, aki 2010-ben tanulmányozta a gleccsert az Ohiói Állami Egyetem csapatával. A Puncak Jaya jégtakarójának teljes felszínét 1850 körül még húsz négyzetkilométerre becsülték. 2002-re ez két, és 2022-re pedig 0,23 négyzetkilométerre zsugorodott. A jégfolyam vastagsága 2010-ben még 32, 2016-ban 22, 2021-ben pedig már csak 14 méter volt.

A helyzetre tekintettel nagyon valószínű, hogy a gleccser 2025 és 2027 között el fog tűnni

– vélekedett Permana. (MTI)

Kapcsolódó
Ez volt a világ legmagasabban fekvő sípályája, aztán elolvadt a gleccser
A Chacaltaya hegy a világ legmagasabban működő étterméről is híres volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik