Virágzó vidékünk

Meseszép nádfedeles parasztházat avattak a Jászságban

Facebook / Jászsági Térségi Tv
Facebook / Jászsági Térségi Tv
Már elindították a tájházzá minősítést.

Évszázados parasztházból alakítottak ki tájházat a jászsági településen – írta a szoljon.hu.

A Jászapáti önkormányzat a helyi épített örökség védelmében felújított egy nádfedeles parasztházat, mely az egyik legrégebbi épület a városban. Az elmúlt 3 évben, több szakaszban felújították az 1850-es évek végén épült házikót.

A Dózsa György út 14. szám alatt található régi nádfedeles parasztházat Urbán István és családja ajánlotta fel a városnak.

Az Urbán család egykori otthona több funkciót kap, tájház lesz és közösségi népi programoknak is otthont adhat.

A Népi Építészeti Program keretében elnyert 15 millió forinthoz az önkormányzat közel 4 millió forint önerőt biztosított. Így közel 20 millió forintból finanszírozták az épület statikai megerősítését, a tervezési, szakértői munkákat, valamint felújították a külső homlokzatot és a nádtetőt.

Facebook / Jászsági Térségi Tv

A LEADER programban elnyert 12 millió forintos támogatás mellett a 900 ezer forintos önrésznek is köszönhető, hogy a parasztház belül is megszépült. A munkák során rengeteg érdekességre bukkantak, a pincében például titkos ajtókat találtak.

A jövőben szeretnék élettel megtölteni a tájházat, mely tartalmas közösségi programoknak, hagyományőrző rendezvényeknek adhat helyet.

Kapcsolódó
Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza
Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban működő múzeum 1880 óta látogatható..
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik