Virágzó vidékünk

Pulipintyeket fedeztek fel a Börzsönyben

Orbán Zoltán / MME
Orbán Zoltán / MME

Első alkalommal sikerült törpekuvikot találni és egyben meg is örökíteni a Börzsönyben. A megfigyelés további különlegessége, hogy két együtt mozgó, egymással gyakori füttyögéssel kapcsolatot tartó öreg madarat, feltehetően egy párt talált Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja, az MME Ritkaságvadász Szakosztály elnöke 2023. szeptember 6-án Szokolya közelében, a Magas-Taxon, írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A cikkben megjegyzik, az adat birtokában többen is megpróbálták visszatalálni a madarakat a következő napokban. Voltak, akik csak a hangjukat hallották, az MME madarászainak azonban végül sikerült meg is találni őket négy nappal később, szeptember 10-én.

A dolog nehezen indult, mert a baglyocskák kezdetben nem reagáltak a rövid ideig le-lejátszott hangokra, de az reménykeltő volt, hogy a környék énekesmadarai egyből riasztani kezdtek a törpekuvikhangra. A többi madár azért reagált élénken a mobiltelefonról lejátszott többféle törpekuvikhangra, mert ennek a mindössze testes háziverébnyi bagolynak az étlapján előkelő helyet foglalnak el az erdei énekesmadarak, köztük akár a saját méreténél jóval nagyobb énekes rigó is. Ezért a zsákmányállat madárfajok ugyan úgy figyelmeztetik a környezetüket, mintha héja vadászna a fák között

– fogalmaztak.

Orbán Zoltán / MME

A beszámoló szerint jó egy óra elteltével aztán megszólaltak a baglyok, először egy, majd mindkettő, így már csak meg kellett találni őket a toronymagas fák ellenfényes lombkoronájában.

A törpekuvik Észak-Európa és a magashegységi erdőségek tipikus fészkelője, Magyarország számára kevésbé ideális középhegységi erdeinek rendkívül ritka, összesen 3-10 párra becsült költőfaja. A Börzsönyben ez az első bizonyított adata, a két madár őszi kóborlóként érkezhetett a területre, a költési időszakban nem volt nyomuk. Érdekes kérdés, hogy jövő tavasszal itt marad és költésbe kezd-e a pár.

És, hogy mit jelent a címben szereplő pulipinty név? A világszerte rendkívül népszerű Harry Potter regényfolyam varázslóvilágában a postás szerepét a baglyok töltik be. A főhősnek egy hóbaglya (Hedvig) van, de az egyik legjobb barátjának, Ronald Weasley-nek egy pirinyó, marokban elférő, bohókás és sokat csipogó baglya, minden bizonnyal egy törpekuvikja, aki a zseniális fordítótól a Pulipinty (az angol eredetiben Pigwidgeon) nevet kapta

– írták.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik