Virágzó vidékünk

Megkezdődött a daruvonulás, több ezer madár már megérkezett a Hortobágyra

Szilágyi Attila/HNPI/Természetvédelmi Őrszolgálat
Szilágyi Attila/HNPI/Természetvédelmi Őrszolgálat
Heteken belül a százezret is meghaladja a számuk.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba.

A daruvonulás minden évben az ősz leglátványosabb természeti jelensége. Képgalériánkban Szilágyi Attila – a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa – fotói bizonyságot is adnak erről.

Galéria

A Hortobágyon tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Az idei szinkronszámlálás szeptember elején megkezdődött. A legfrissebb adatot a szeptember 15-i számlálásról tette közzé a nemzeti park. E szerint ekkor 6901 daru pihent már a területeken, ez a szám pedig hétről hétre növekszik majd.

A 2012 óta tartó szinkronszámlálás történetében 2018. október 8-án rögzítették a legnagyobb számot, akkor 16240 daru tartótkodott a Hortobágyon.

A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

Kapcsolódó
Megváltozott a darvak viselkedése a Hortobágyon
Megfigyelték, hogy a madarak az egyre koraibbá váló naplementék ellenére is igen későn foglalják el éjszakázóhelyeiket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik