Virágzó vidékünk

Egy tonna szemetet szedtek össze Dunaújvárosban

pixabay
pixabay
A "Takarítás világnapja” alkalmából léptek akcióba az önkéntesek.

Dunaújváros idén is csatlakozott a World Clean­up Day programhoz, vagyis „a takarítás világnapja” eseményhez.

Az egyik helyi sportszer­áruház, valamint a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség „Jót Szívből Dunaújvárosért!” szekciója szervezte meg a tavalyi évhez hasonlóan az erdei tornapályán és a kapcsolódó területeken ezt a megmozdulást, olvasható a dunaújvárosi hírportálon.

Szeptember 16-án, szombaton mintegy nyolcszázan ragadtak szemeteszsákot és húztak kesztyűt, hogy megszabadítsák a környezetüket a hulladékoktól. A kellemes őszi időjárás is a részvevőkkel volt, miközben a lelkes önkéntesek több mint ezer kiló hulladéktól szabadították meg a környezetüket.

A megmozdulás egyúttal az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem is. Az önkéntesek jellemzően lakossági, vegyes hulladékot találtak, de szétdarabolt szekrény, bevásárlókocsi, üres üveg és építési hulladék is került elő a fák és a bokrok tövéből

– áll a „Jót Szívből Dunaújvárosért!”szervezet, DUOL-hoz eljutatott közleményében.

A TAKARÍTÁSI VILÁGNAP

A világméretű takarítási akció Ausztráliából indult, egy vitorlásverseny során az egyik versenyző, Ian Kiernan, teljesen felháborodott a szemetes óceánon és parton. Ennek hatására ő szervezte meg az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén.
1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a szeptember 20-a körüli hétvégére meghirdette a Takarítási világnapot, amelynek célja a világméretű takarítás. Jelszava: “Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.” Azaz: ha mindenki tisztán tartaná saját környezetét az egész világ tiszta lenne…
Az ENSZ a Takarítási világnapon arra buzdítja a Föld lakóit, hogy mindenki tisztítsa meg, tegye élhetőbbé a környezetét, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizze meg. Ne csak otthonában tartson rendet, hanem figyeljen az utcák, terek, iskolák, munkahelyek tisztaságára is.
Ezen a napon Magyarországon is sokan tisztítják az utcákat, folyópartokat, erdőszéleket a kommunális vállalatok közreműködésével. Már az óvodások is részt vesznek a megmozdulásban, hulladékból játékokat készítenek, és leadják az összegyűjtött kupakokat. Az általános iskolák és a Magyar Cserkész Szövetség erdőtakarítási és szemétgyűjtési akciókat szervez erre a napra.

Kapcsolódó
Palackpostát fogtak a nagy Ipoly-takarításon
Népszerű és sikeres volt az idei Nagy Ipoly-takarítás.
Olvasói sztorik