Virágzó vidékünk

Műholdak segítségével vizsgálják az algásodó Balatont

blki.hu
blki.hu
A változatos színárnyalatok értékes információkat szolgáltatnak a tudósoknak.

A kutatók rendszeresen vizsgálják a tavak és folyók vízminőségét, a munka során műholdas felvételek adatait elemzik – írta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A kutatók célja, hogy jobban megértsék vizeink egészségi állapotát. A műholdas felvételek segítségével a szakemberek megismerhetnek a tavaink vízminőségével kapcsolatos paramétereket.

Ezeknek a felvételeknek az elemzéséhez elsősorban a Sentinel-2, Sentinel-3 és a Landsat 8 műholdak adatait használják.

blki.hu

Az adatok alapján speciális számításokat alkalmazva képesek meghatározni a vízben lebegő anyagok mennyiségét. Ezek közé tartozik például a felkeveredett üledék és a vízben található apró, szabad szemmel nem látható élőlények mennyisége.

A víz színét is feltérképezik a műholdas adatok felhasználásával. Az adatokból következtetéseket vonnak le a vízben található élőlények, mint például algák vagy hínár, mennyiségére és lebomlására.

blki.hu

Az egyik legfontosabb mérőszám, az algák biomasszája, ami a vízben található alga mennyiségét jelenti. Ennek ábrázolásához a kutatók az algákban található fotoszintetikus pigmentek (a klorofill) tartalmát használják, amelynek mérése lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék a vizek ökológiai állapotát.

Ilyen méréseket a Balaton és a Velencei-tó esetében is végeznek.

Kapcsolódó
Műholdakkal vizsgálták meg a gazdák földjeit
Országosan 28 ezer termelőnél találtak problémát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik