Mozaik

Új magyar fejlesztés segíthet az aszálykárok mérséklésében

Wikimedia commons
Wikimedia commons

Több mint 750 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogató rendszer, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a mezőgazdaságban – írta meg a Veol.

A fejlesztésen a Combit Számítástechnikai Zrt. az Óbudai Egyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel együtt dolgozik 2025 márciusáig.

A rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszályt mérő eszközök eredményeinek pontosabbá tételére, azok megjelenítése során a térbeli és az időbeli felbontás javítására. Ehhez felhasználja a távérzékelt és a helyi adatokat, térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával.

Kialakítanak a kutatók egy saját tervezésű műholdat, egy egyedi tervezésű szerver és rendszer felépítésére alapozó webalkalmazást, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét.

A műhold újszerű mérési képességekkel rendelkezhet, pályája gyakrabban érinti majd Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké. A talajnedvesség-számítás pedig a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia segítségével a jelenlegi módszereknél jobb, többszörös felbontású előrejelzést tesz elérhetővé.

A projekt a Combit veszprémi telephelyén és a Közép-Dunántúl régióban valósul meg. A konzorciumi tagok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az egyedi informatikai fejlesztések és a gépi tanulás alapú rendszerek terén, ami a munka szakmai alapját biztosítja.

Kapcsolódó
Minden korábbinál súlyosabbak az európai aszályok
A tudósok speciális elemzési módszerrel vizsgálták a fák évgyűrűit és létrehoztak egy hatalmas adathalmazt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik