Virágzó vidékünk

Hamarosan eldől, ki kapja az Év tájháza díjat

Facebook / Tájházszövetség
Facebook / Tájházszövetség
Október elején a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban találkoznak a tájházak szerelmesei.

Idén is megrendezik a Tájházak országos szakmai konferenciáját – írta a Magyarországi Tájházak Szövetsége.

A szövetség célja a hazai, és a határon túli magyar tájházak érdekképviselete, szakmai támogatása, együttműködésük elősegítése. 2023. október 5 – 7 között Veszprémben rendezik meg a XX. jubileumi országos konferenciát, melynek házigazdája a 2019-ben az Év Tájháza elismerésben részesült Laczkó Dezső Múzeum – Bakonyi Ház gyűjteménye.

A Tájházszövetség kiemelkedő, legjelentősebb szakmai programja az országos konferencia, ahol összegzik a megelőző év tapasztalatait és ismertetik a legújabb eredményeket.

2023-ban a szakemberek a Hagyomány – Örökség tematikát állították középpontba.

Facebook / Tájházszövetség

A többnapos rendezvény második napján idén is átadják az “Év tájháza” díjat.

A konferencia a Bakonyi Ház sokszínűségére utalva a „Természeti, épített és szellemi kulturális örökség tájházi környezetben” címet viselve, a helyi példából kiindulva tesz ígéretet arra, hogy átfogó képet nyújt a témáról az érdeklődő szakmai közönség számára.

Jelenleg Magyarországon közel 600 tájházat tartanak számon, ebből mintegy 300 tartozik a Tájházszövetség soraiba. Ahogy a Sokszínű vidék is megírta, tavaly a szövetség legrangosabb elismeréseként Somogyszob első téglából épült parasztháza, a Vilma-ház nyerte el a rangos díjat.

Kapcsolódó
Néhai lakói emlékét is őrzi az év tájháza
A Felpéci Tájház nyerte el a 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik