Virágzó vidékünk

Újra felbukkant a somogyi horgásztó hatalmas aranyszínű hala

facebook/Kovács Mihály
facebook/Kovács Mihály
Három év alatt majdnem nyolc kilót hízott.

A Somogy vármegyei Kiskorpád népszerű horgászhelye a 100 éve létesített szigetestó 2010-től teljesen átalakult halállománnyal éli mindennapjait a „fogd meg és engedd vissza” elv alapján.

A tó ontja magából a hatalmas méretű halakat, ebből adódóan gyakoriak a rekordok. Fő hala a ponty és amur, amelyekből a tóba a 2017-es évtől kizárólag 10 kg feletti példányokat telepítenek. Érdekesség, hogy a tóban egyetlen harcsa él, különlegessége, hogy színe fehér.

20-25 “megkeresztelt hal” úszkál itt, melyeket fajtájuk, illetve súlyuk alapján könnyű beazonosítani. Csőrike, Liliom, Kölcsey, Bibircsóka, Béla, Csillagszem, Naplemente, Django, Gandalf, Remény, Hullócsillag, Juliska és társaik többször is horogra akadnak, nevüket a horgászoktól kapták.

Sok horgász Koiországnak nevezi a kiskorpádi tavat, lévén, hogy bőséggel úszkálnak abban sárgás-arany színű koi pontyok, ráadásul méretes példányok.

Közülük Béla volt 2020-ig a csúcstartó a maga 15.13 kilójával, mígnem annak az évnek a májusában egy fiatal horgász, Stölkler Dávid kifogta a Remény néven ismert koit, ami 15.7 kilójával új koi-rekordot jelentett.

2023. október első napján aztán újra horogra akadt Remény, méghozzá alaposan meghízva. Zsuppán József terelte szákjába a halat, ami a mérlegeléskor 23.05 kilogrammot nyomott, új tórekordot állítva fel ezzel.

A halat a kiskorpádi rendnek megfelelően a mérlegelés és a fotózás után természetesen visszaengedték a tóba.

Kapcsolódó
Újra horogra akadt a kiskorpádi tó legnagyobb hala
Legutóbbi kiemelése óta hízott egy keveset a hatalmas hal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik