Virágzó vidékünk

Nincs hiteles információ a bodrogközi jávorszarvasról

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A feltételezett észlelést a nemzeti park nem tudta megerősíteni.

A napokban szenzációként száguldott át az interneten, hogy jávorszarvas barangol a Bodrogközben.

A bodrogkoz.info – mely videót is közzétett az állatról – szerint a Magyarországon rendkívül ritka vendég feltehetően Észak-Lengyelországból vándorol dél felé, átszelte Szlovákiát, és a Bodrogköznél belépett Magyarország területére.

A feltételezés szerint Pácin határában magányosan sétáló jávorszarvasról készült videó nem jelöl megbízható forrást, készítőt, így az – bár nem állítjuk – készülhetett akár Lengyelországban vagy Amerikában is.

Ilyen esetekben a területileg illetékes nemzeti parkok tájékozódnak az információ hitelességéről, ezért szerkesztőségünk megkereste az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságot, tudnak-e az esetről?

Hivatkozva a 2023. 10. 02. napján érkezett, “Jávorszarvas” tárgyú megkeresésére, tájékoztatom, hogy a feltételezett észlelésről nincs hiteles információnk

– írta válaszában Bacsó Zsolt, a nemzeti park csoportvezető munkatársa.

Utoljára 1989-ben tévedt jávorszarvas Magyarországra, akkor a Borsod megyei Szuhogynál láttak ilyen állatot, amit a vadászok kilőttek. A jelenleg érvényben lévő törvények szerint Magyarországon tilos kilőni a jávorszarvast.

Az egy hete napvilágot látott sztori óta nincs újabb információ az állatról, ezért bizakodva várjuk, hogy újabbak is nyilvánosságra kerülnek.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik