Virágzó vidékünk

Csaltak az év kilátója szavazáson, új győztest hirdettek

szent lászló kilátó/aktív magyarország
szent lászló kilátó/aktív magyarország
Nem várt fordulat történt az idei Év Kilátója pályázaton.

Október 2-án zárult le az Aktív Magyarország Év Kilátója és Év Turistaháza pályázata, amelynek eredményét múlt héten hirdették ki, azonban a végeredményt módosítják, mert szabálytalan szavazatok érkeztek az első helyezett zselici Kardosfai-kilátóra. A 300 szabálytalan szavazatot levonták, és ezzel 2023-ban egy éven keresztül az Év Kilátója címet a Gödöllői-dombságban fekvő Szent László-kilátó viselheti

– írta közleményében az Aktív Magyarország.

Az Év Kilátója pályázatot négy évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ azzal a céllal, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje az ország legszebb panorámáit és akár kevésbé ismert kirándulóhelyszíneit.

Így az elmúlt években nyert Tisza-tó közepén lévő Bölömbika-kilátó, Balatonboglár szimbóluma, a Gömb-kilátó, illetve a Bükk legrégebbi és egyben legújabb kilátója a Zsófia-kilátó.

Ezalatt az idő alatt fontos címmé vált az Év Kilátója cím, amelyet minden évben közösségi média szavazással lehetett elnyerni.

Idén is ugyanezt a módszert követtük. Arra azonban nem számítottunk, hogy lesz olyan lelkes lokálpatrióta, aki trükközni is próbál. Az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó, ám kiderült az eredményhirdetést követően, hogy 300, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában. Így, hogy a játék a jövőben is tiszta maradjon, az álprofilokról érkezett szavazatokat levontuk

– közölték a pályázat szervezői.

Ennek megfelelően változott az eredmény, az Év Kilátója 2023-ban a Szent László-kilátó lett.

A Makovecz Imre tervezte szárnyas kilátó igazán egyedi építmény a Mogyoród fölötti Somlyó-hegyen. A panorámát a Gödöllői-dombság uralja, de a Börzsöny, a Pilis és a Mátra is főszerepet játszik. Mogyoród sok szálon kapcsolódik Szent László királyhoz az 1074-es csata, illetve az általa épített (és a tatárok által felperzselt) Szent Márton templom miatt. Az Árpád-házi király nevét viselő kilátó földszintjén kápolna is található, benne Szent László fából készült szobrával.

Az Év Kilátója szavazás módosított és most már valóban végeredménye

  1. Szent László kilátó (Gödöllői-dombság): 2002
  2. Kardosfai-kilátó (Zselic): 1738
  3. Millenniumi kilátótorony (Bükk): 1398
  4. Szár-hegyi kilátó (Bakony): 1385
  5. Tücsökdomb kilátó (Keszthelyi-fennsík): 880
  6. Óház-kilátó (Kőszegi-hegység): 863
  7. Dévényi Antal kilátó (Pilis): 811
  8. Csóványos kilátó (Börzsöny): 746
  9. Naplás-tavi kilátó (Pesti-síkság): 657
  10. Felsővár-kilátó (Gömöri–Hevesi-dombság): 649

A számok a kilátókra leadott érvényes szavazatokat mutatják.

Kapcsolódó
Mindenkit lekörözött a kilátók királynője
Megválasztották az év kilátóját és az év turistaházát: mindkettő Lillafüreden található.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik