Virágzó vidékünk

Mindenkit lekörözött a kilátók királynője

aktív magyarország
aktív magyarország
Megválasztották az év kilátóját és az év turistaházát: mindkettő Lillafüreden található.

Óriási érdeklődés mellett zajlott az Aktív Magyarország által idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázat, amelyen a nagyközönség dönthette el a turistaházak és kilátók sorrendjét. 2022-ben Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa, hiszen itt található az Év Kilátója és az Év Turistaháza cím birtokosa.

Kapcsolódó
Átadták a kilátók királynőjét Lillafüreden
Olyan impozáns és emblematikus építmény született, ami a Palotaszálló mellett újabb jelképévé válhat a térségnek.

Összesen több mint 40 ezren szavaztak az Aktív Magyarország Facebook oldalán két kategóriában a TOP10 jelöltre. Nemes versengés végén 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az év kilátója, és a Fehérkőlápa Turistaház 2904 szavazattal hódította el az év Turistaháza címet.

A természetjárás népszerűsítése a cél

A természetjárás egyre népszerűbbé válik, ezt mutatja az is, hogy idén mindkét kategória nyertese többször annyi szavazatot kapott, mint a tavalyi nyertes. Az Év Kilátója és Év Turistaháza pályázat célja, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje a legszebb hazai kiránduló célpontokat és erdei szálláshelyeket. Az elmúlt években száznál is több turistaházat újítottak fel a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Programban, illetve nagy számban újultak meg kilátók. Erre példa, hogy az idei kiírás nyertese is egy újjáépített kilátó lett.

Zsófia, a kilátók királynője

A Zsófia-kilátó egyszerre a legrégebbi és legújabb kilátó is volt egyben az idei pályázók között. Ez volt az ország első vidéki kilátója, amely 1900 óta tárta a kirándulók szeme elé a Hámori-tó csodáját. A pompás építményt az 1950-es években elbontották egy légvédelmi központ építése miatt. Az újjászületés sokáig váratott magára, de 2022 nyarán az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. átadta a kilátót, mely az eredeti tervek alapján épült újjá.

aktív magyarország

Turistaház a regényes tájban

A Fehérkőlápa Turistaház alig pár kilométerre fekszik délkeletre a kilátótól. Igazi regénybeli világba csöppen, aki itt száll meg. A házat rejtő fák, a gerendás mennyezet, a kandalló és a házias ételek mind a varázslatos hangulat összetevői. Lillafüred gyalogtávra van, és nem kell messze menni a pazar kilátásért sem: a Fehérkő szikláiról csodás panoráma tárul a túrázó elé. Az épület a 30-as évek óta fogadja a kirándulókat, története is regényes, többször megsemmisült, hol lerombolták, hol leégett, de mindannyiszor újjáépült romjaiból, és folyamatosan megújulva várja az aludni vágyó vagy csak éhes turistákat.

aktív magyarország

Dobogós kilátások a Pannonhalmáról és a Bence-hegyről is

A dobogó második fokát 6685 szavazattal a Pannonhalmi Főapátság szomszédságában lévő Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvény szerezte meg. A kilátóból tiszta időben jól kivehetőek a Bakony vonulatai, a cseszneki vár, illetve a Vértes csúcsai is. A lombkorona tanösvény egyedi, hal alakjával tűnik ki a hazai erdei épületek sorából. A harmadik helyet 3466 szavazattal a szintén különleges formájú, „Betonvirágnak” is hívott Bence-hegyi kilátó szerezte meg, amely minden éjjel más és más színben pompázik, és tetejéről belátható az egész Velencei-tó és Velencei-hegység, de a Budai-hegyek és a Vértes is feltűnik a horizonton.

Nívós turistaházak a képzeletbeli dobogón

A turistaházak versenyében a második helyezést is a Bükk-hegység hozta el, Felsőtárkány fölött található Stimecz-ház, amely a klasszikus bakancsos turistaházak hangulatát idézi, de az idén felújított épület a kor kényelmi színvonalának is megfelel. Harmadik helyre szoros csatában a Zselicben található Haracsi Vendégház futott be, amely jó lehetőséget teremt a romantikus hangulatú érintetlen zselici dombok felfedezésére. Kényelmi színvonalában mindenképpen az ország legnívósabb turistaházai közé sorolható.

Az év kilátója szavazás végleges eredménye

  1. Zsófia-kilátó, Lillafüred: 7800
  2. Boldog Mór-kilátó, Pannonhalma: 6685
  3. Bence-hegyi kilátó, Velence: 3466
  4. János-kilátó, Pécs: 2607
  5. Julianus-kilátó, Nagymaros: 2336
  6. Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp: 2060
  7. Lábasház-kilátó, Kisköre: 1588
  8. Kecske-hegyi kilátó, Fertőrákos: 1376
  9. Guckler Károly-kilátó, Budapest: 1153
  10. Krisztina-kilátó, Dozmat: 1044

Az év turistaháza szavazás végleges eredménye

  1. Fehérkőlápa Turistaház: 2904
  2. Stimecz-ház: 1266
  3. Haracsi Vendégház: 1130
  4. Fekete-hegyi Berda József Kulcsosház: 1065
  5. Balatoncsicsói Erdészház: 999
  6. Gubacsos Kulcsosház: 928
  7. Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola: 544
  8. Zsigárdi Erdei Lak: 480
  9. Keserűszeri Vendégház: 456
  10. Szent György Zarándokszállás: 295
Kapcsolódó
Vadonatúj turistaházban szusszanhatnak a Dunakanyar vándorai
Új fogadóépületet adtak át a turistáknak a Rám-szakadéknál.
Olvasói sztorik