Virágzó vidékünk

Elkészült Lillafüreden a kilátók királynője

horváth csongor
horváth csongor
Az új kilátó az 1900-ban épült Zsófia-kilátó hű rekonstrukciója.

2021 őszén jelentették be, hogy újjáépül Lillafüred legendás kilátója, a Zsófia-kilátó és a Felső-hámorból odavezető 1.3 kilométeres tanösvény. A munkálatok befejeződtek, jelenleg tart a használatbavételi engedélyezési eljárás, és amint meglesz az engedély – ez hamarosan várható -, megnyitják a látogatók előtt a létesítményt, írta a Boon.

Kapcsolódó
16 méter magas a Balaton legújabb kilátója
A fa építményről a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig tárul elénk a Balaton.

Az új kilátó az 1900-ban épült Zsófia-kilátó hű rekonstrukciója, a mai kornak megfelelő építési technológiával. Az alsó szint kőből készült, helyi mészkőlapok felhasználásával. Maga a kilátó vörösfenyőből, mert az időjárás viszontagságai ezt az anyagot viselik meg a legkevésbé.

A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

Tanösvény vezet a kilátóig a régi szerpentinúton. Már a feljutás is nagy élmény lesz, hiszen hangulatos tereplépcsők és egy kis híd teszi kalandossá az utat. Olyan érzésük lehet majd a kirándulóknak, mintha az Alpok valamelyik tanösvényén járnának

– mondta a portálnak Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.

A kilátóhoz csak gyalog lehet feljutni. Ha kocsival érkezünk, érdemes Felsőhámorban vagy Lillafüreden parkolni. Hivatalosan a feljáró Felsőhámorból indul, a templom mellől. Át kell haladni a forgalmas főúton is, de itt a Magyar Közút Zrt. felfestéssel és táblákkal jelzi majd az autósok számára, hogy ott gyalogosközlekedés várható.

Ami az építmény különlegességét adja – és ami miatt a kilátók királynőjének is lehetne nevezni – az a gyönyörű kupolája. Ezzel a Dolka-tetőt megkoronázva olyan impozáns és emblematikus építmény született, ami a Palotaszálló mellett újabb jelképévé válhat a térségnek.

Kapcsolódó
A Tisza-tóban magasodik az év kilátója
A különleges építményt 2021-ben adták át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik