Virágzó vidékünk

Birodalmi lépegetőre hasonlít Vas megye különleges kilátója

Pleszinger László
Pleszinger László
Nincs még egy ilyen az országban.

A ország minden területén találhatók kilátók, melyekből páratlan látvány tárul elénk. Van kilátó, ami vízben áll, és csak csónakkal lehet megközelíteni, van gömb alakú, létezik egészen alacsony és nagyon magas is. Van olyan, amiből csupán egyetlen egy van az országban. Ám olyanról még nem írtunk, ami vízszintesen fekszik.

Pedig létezik hazánkban ilyen kilátó. Nem nyúlik az ég felé, mégis csodás panorámát ajándékoz nekünk, ha felkeressük.

Pleszinger László

A Krisztina-kilátó egy kis Vas megyei faluban, Dozmaton található, a Kőszegi-hegységtől délre. Kirándulásra tökéletesen alkalmas, bájos környék, nem véletlen tehát, hogy sokan töltik itt a szabadidejüket.

Népszerű kirándulóhelyen épült fel néhány éve a kilátó is, ami igen szokatlan kialakítású, szinte vízszintesen fekszik, s így juttatja a látogatót a lombkorona szintje fölé.

Facebook

A vízszintes természetesen kicsit túlzás, hiszen az építmény tulajdonképpen 45 fokos szögben van megdöntve.

A tengerszint felett 308 méter magasan álló épülethez még 11 métert tesz hozzá a kilátóterasz magassága. A lépcsősoron felsétálva csodás panorámában gyönyörködhetünk. Rálátni inne a Kőszegi-hegység teljes vonulatára, és az Arany-patak völgyére.

Szép időben balra tekintve a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő is kivehető, jobbra fordulva pedig a Hármashatár-hegy és a Kendig-gerinc látszik.

Pleszinger László

A kilátót Piroska László helyi lakos tervezte, építése 2015 májusában kezdődött, őszre pedig el is készült.

Az építmény pontos magassága 11,18 méter, a tengerszint feletti magassága pedig 307,88 méter. Legfeljebb 20 ember tartózkodhat rajta, a tetején lévő kilépőn viszont csak tíz ember lehet egyszerre.

Pleszinger László

A sokak szerint Birodalmi lépegetőre hasonlító egyedi kilátó a falu feletti dombon található. Megközelíteni gyalogosan lehet, a falu elején található játszótérről. A közelben több látnivaló is van, amiket érdemes felkeresni, és egy sétát mindenképpen megér a békés hangulatú Életfa Parkerdő és a Csodaszarvas Tanösvény is.

Facebook
Kapcsolódó
Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre
A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik