Virágzó vidékünk

Gyűjtés indul a szombathelyi Brenner-villa megmentéséért

Facebook/Szombathelyi Egyházmegye
Facebook/Szombathelyi Egyházmegye
A Szombathelyi Egyházmegye a közösségi oldalán osztotta meg a felhívást, miszerint gyűjtést hirdet az épület megmentésére.

A Szombathelyi Egyházmegye értesítette korábban az önkormányzatot, hogy a Brenner-villa megmentése céljából meg kívánja vásárolni az ingatlant és a lehető legrövidebb időn belül igyekszik helyreállítani annak tetőzetét, hogy ne ázhasson, pusztulhasson tovább a város emblematikus épülete.

Facebook/Kelemen Krisztián

A Szombathelyi Egyházmegye a közösségi oldalán osztotta meg a felhívást, miszerint gyűjtést hirdet az épület megmentésére. Várják a jószándékú adakozókat!

Az egyházmegye az OTP Banknál nyitott számlát, ide várják az adományokat. Számlaszám: 11747006-27277203. Elnevezés: “MENTSÜK MEG A BRENNER VILLÁT” SZOMB.

Facebook/Kelemen Krisztián

A villa Szombathely egykor legnagyobb feudális eredetű világi földtulajdonán, a Szőkeföldi birtokon állt. Legkorábbi ismert tulajdonosai a Batthányiak voltak, majd a velük rokoni kapcsolatba került Montenuovo-család. A Brenner-família számára Brenner János építész (1847-1908) egy bajorországi sörgyártól vásárolta meg, de a villa őse már 1813-ban is létezett. Nagyságát és kinézetét többszöri átépítés és bővítés után körülbelül 1908-ra érte el. A patinás villában aztán a híres szombathelyi polgármester, Brenner Tóbiás (1850– 1919) és családja lakott, majd annak özvegye és örökösei (10 gyermeke volt) kapták meg. A feltételezések szerint ebben a villában született 1931. december 27-én a tavaly, több mint  15 ezer hívő előtt boldoggá avatott vértanú, Brenner János is.

Facebook/Kelemen Krisztián

A villának meglehetősen kalandos élet jutott. A család 1935-ben az ingatlant Szombathelynek adományozta. A villa később tankerületi igazgatóság, majd a második világháborút követő években úttörőház lett, azután pedig az Orlay-Fürst Szakiskola használta, majd szocialista divat szerint idősek napközi otthonává szerették volna átalakítani. A villa akkorra már erőteljesen leamortizálódott, a ’80-as évek végén funkció nélkül, elhagyatottan és romosan állt.

A rendszerváltást követően sokáig kaszinóként működött, majd bezárt és hajléktalanok, graffitisek tanyájává alakult, két tizenéves 2016-ban pedig felgyújtotta a tetőszerkezetet.

Most azonban úgy néz ki, hogy kedvező fordulatot vehet e patinás épület sorsa.

(Forrás: Vaol, Átlátszó)

Kapcsolódó
Mesebeli villát árulnak 950 millió forintért Szombathelyen
5400 négyzetméteres parkja és a berendezése is klasszicista stílusjegyeket mutat és a város belterületén épült fel.
Olvasói sztorik