Virágzó vidékünk

Már közel 200 ezer daru pihen a Hortobágyon, új rekord született

szilágyi attila/hnpi/természetvédelmi őrszolgálat
szilágyi attila/hnpi/természetvédelmi őrszolgálat
Az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a táplálkozási lehetőségek megléte itt marasztalta a darvak tömegeit.

Az idei ősz a daruvonulás szempontjából mind az időjárás, mind a pihenésre, táplálkozásra, éjszakázásra alkalmas élőhelyek állapotának tekintetében igen kedvező a Hortobágyon, a világ legjelentősebb daruvonulási gyülekezőhelyén.

A szakemberek arra számítottak, hogy idén az október 12-i számolás során észlelik majd a legtöbb darvat a heti szinkronok során. Sejtéseik olyannyira beigazolódtak, hogy azon a napon a lajstromba vett 182.780 észlelt példányszámmal a valaha volt legtöbb egyszerre a Hortobágyon tartózkodó daru rekordja is megdőlt.

szilágyi attila/hnpi/természetvédelmi őrszolgálat

Ám ezzel még nem volt vége.

Az előzetes várakozások alapján mindannyian azt vártuk, hogy a madarak mennyisége csökkeni fog erre a hétre, hiszen a több évtizede zajló szinkronszámlálások adatai alapján október második felében ez a tendencia volt jellemző. Azonban az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a táplálkozási lehetőségek megléte itt marasztalta a darvak tömegeit

– írták Facebook bejegyzésükben.

szilágyi attila/hnpi/természetvédelmi őrszolgálat

Minden várakozás ellenére tovább nőtt a darvak száma a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A heti számlálás során az igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai 194.750 darut észleltek a nemzeti park vizes élőhelyein.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik