Virágzó vidékünk

Meredek hegygerincek között bújik meg a székelyek legszebb faluja

darvas rezső
darvas rezső
Torockó Erdély legnyugatibb székely végvára, 2017-től hungarikum.

Van egy hely Erdélyben, mely sokak bakancslistáján szerepel, és nem véletlenül. A Kolozsvártól hatvan kilométerre, meredek hegygerincek között megbújó Torockó, Erdély egyik legszebb és legkülönösebb falva, itt látható a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együttese.

A Székelykő monumentális sziklatömbjének árnyékában fekvő település Erdély legnyugatibb székely végvára.

Itt a Nap kétszer kel fel. Korán reggel megjelenik az égbolton a Székelykőtől balra, majd elbújik a Székelykő mögé, és csak később emelkedik olyan magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Ezt a különös jelenséget az 1130 méteres észak-dél vonulatú Székelykő sajátos alakja okozza.

darvas rezső

A falu fölé tornyosuló 1229 méter magas Székelykő egyik csúcsán vár állt egykor, mely a tatárjárás idején súlyos károkat szenvedett. A megszálló ellenség keze alól kézdi székelyek szabadították fel, akik ezért később meg is kapták a területet, így Torockó lett a legnyugatibb székely végvár.

Az évszázadok során németek, később románok is letelepedtek a faluban. A helyi népviselet és népművészet gazdag motívumai sajátos, csak itt fellelhető fúziót alkotnak.

A falunak a természeti értékek mellett jelentős épített és szellemi öröksége is van: a házak egyedi, csak itt jellemző stílusban épültek.

darvas rezső

Torockón áll a Kárpát-medence legrégebbi, 1668-ban épült és eredeti állapotában megmaradt parasztháza.

1999-ben Torockó kapta meg a legjelentősebb európai építészeti díjat, az Európai Unió Europa Nostra-díját

138 hagyományos házból álló, egyedi népi építészeti együttes kiváló helyreállításáért, mely szakmai körök kezdeményezésére, a legmagasabb műemlékvédelmi követelmények betartásával, határokon átnyúló támogatással és helyi elkötelezettség eredményeként valósult meg.

Torockó épített öröksége 2017-ben bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A Csíkszeredán élő Darvas Rezső 2023. október 22-én tett egy sétát Torockón, ahol gyönyörű fotókat készített arról, miért is érdemes ellátogatni a festői szépségű faluba.

Képgalériánkban bekukkanthatunk Erdély egyik legszebb és legkülönösebb falujába.

Galéria

A cikkünkben látható felvételeket Darvas Rezső készítette.

Kapcsolódó
Aranyszínű napfelkelték Erdélyben
Napfelkelte: amikor ég és föld összeér, és mindent aranyra fest. Gyönyörű, hittel és reménnyel teli pillanat. Erdélyben ilyenek a napfelkelték!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik