Virágzó vidékünk

Budapesti kerület az év madárbarát települése

pixabay
pixabay
A pályázat szeptember végén lezárult, amire 34 település adta be a pályázatát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén hirdette meg először az Év madárbarát települése pályázatot. A pályázatra olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már vannak kihelyezve madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) és egyéb természetbarát módszereket is alkalmaznak, adta ki a tájékoztatást honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A pályázat szeptember végén lezárult, amire 34 település adta be a pályázatát. Szinte az összes pályázó megérdemelte volna az  elismerést az eddigi és tervben lévő madárvédelmi intézkedéseik miatt.

A 2023-as év Madárbarát települése címet a Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nyerte el

– áll az MME közleményében.

A pályázatban említettek közül kiemeltek néhány olyan intézkedést, ami miatt az MME  Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának ítélte meg ezt a kitüntető címet:

 • Pais Dezső Általános Iskola Örökös Ökoiskola, 16 Madárbarát Óvoda, 17 Zöld Óvoda, 8 Örökös Zöld Óvoda.
  Önkormányzati fenntartású Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárban található magkönyvtár (2019.), mely zöld innovációs pályázatokon több díjat is elnyert
 • Fecskevédelmi program biztosít térítésmentes lehetőséget a kerületi lakosok számára műfecskefészek kihelyezésére szakmai előadással egybekötve.
 • Sün− és madárvédelmi program keretében 550 db madáretető és 200 db madárodú került kiosztásra az érdeklődők részére. Az egyik kerületi kiserdőben sün hotelt található (az összegyűjtött avarból minden ősszel telelőhelyeket építenek, a talált sünöket ide szállítják, ahol tábla figyelmezett arra, hogy ott sün pihen). Ezen a helyszínen került kihelyezésre 4 db madárodú és etető, az egyiket napelemes kamera figyeli. A közvetített kamerák képét a Kiserdei és a Fodros utcai Öko általános iskolák IP cím alapján nézhetik.
 • 2018. óta zajlik a Közösségi Fatelepítési program, mely keretében több ezer fa került elültetésre a kerület számos pontján. Az Önkormányzat támogatja és együttműködik a 10 millió fa Alapítvánnyal.
 • A lakossági közösségi komposztálás támogatása, a közösségeknek eszköz és fa komposztkeret is biztosításával.
 • Az Önkormányzat rendszeresen támogatja a lakosságot háztartási esővíz gyűjtőtartályokkal, melyekhez a III. kerületi lakosok pályázat útján juthatnak hozzá rendkívül kedvezményes feltételek mellett. Az egyenként 210 l-es gyűjtőedényekhez igénybejelentés alapján juthat a lakosság, és az elmúlt 2 évben több száz háztartás élt a lehetőséggel.
 • Ivartalanítási akciók a kóbormacskák számának csökkentése érdekében
 • Méhlegelő fenntartása
 • „CoFarm4Cities” pályázat elnyerése
 • TeSzedd mozgalomban való részvétel, ezzel párhuzamosan az illegális hulladéklerakások felszámolása folyamatos, idén eddig mintegy 12.000 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot szállíttatott el az Önkormányzat
 • 24 db nevelési intézménynek juttatott az Önkormányzat beltéri szelektív hulladékgyűjtő szigetet.
 • Az Önkormányzat rendelkezik fenntarthatósági stratégiával, valamint klímastratégiával és hatályos Környezetvédelmi Programmal is.
 • 2017 óta rendelkezik az Önkormányzat Környezetvédelmi Alappal
 • Hamarosan befejeződik egy 1500 m2-es természetközeli ökologikus zöldfelület kialakítása, amely összhangban van a Green City törekvésekkel
Kapcsolódó
Idén is megválasztják az év madárbarát településeit
Olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik