Virágzó vidékünk

Színpompás szívet formáz a nyírségi erdő

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A természetvédők mesés fotósorozaton mutatták be az alföldi táj szépségét.

Őszi színekben pompázik a Jónásrész – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Jónásrész Vámospércstől kelet-északkeletre található, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet részét képzi.

Ez a területegység felvonultatja a Nyírség szinte minden jellemző élőhelyét – az igazi száraz homoki erdő kivételével – de legkiemelkedőbb természeti értékeit a vizes-, illetve erősebb vagy gyengébb vízhatás alatt álló élőhelyek hordozzák. Az északi részen nagy területet foglalnak el a nedves kaszálók, melyeket idősebb és fiatalabb ligeterdő-jellegű állományok tagolnak, szegélyeznek.

Ősszel mesés arcukat mutatják az alföldi facsoportok, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak felvételei megörökítették a nem mindennapi látványt.

Pompola Krisztián és Kovács Zoltán képein egy szív alakú erdő is kirajzolódik a magasból.

A botanikai értékek közül kiemelkedik a jégkori maradványnak tekinthető zergeboglár (Trollius europaeus). Egy méter magas, sárga virágai a vizes mélyedésekkel tarkított, hűvös mikroklímájú ligeterdők felnyíló részein nyílnak.

A tájvédelmi körzetnek ez az orchideákban leggazdagabb vidéke, eddig 11 faj került elő. Legnagyobb állományai a pompás kosbornak (Anacamptis palustris subsp. elegans), az agárkosbornak (Anacamptis morio), a hússzínű ujjaskosbornak (Dactylorhiza incarnata), a békakontynak (Neottia ovata) és a kardos madársisaknak (Cephalanthera longifolia) vannak.

Az állatvilág is számos érdekességet tartogat. Igen különös például a vérfű- hangyaboglárka (Maculinea teleius) életmenete, melynek hernyója először az őszi vérfüvön táplálkozik, majd egy hangyabolyban nevelkedik tovább.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A lepkék közül említést érdemel a ligeterdők szépséges tarkalepkéje, a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) és a tűzvörös nagy tűzlepke (Lycaena dispar), melynek hernyója a vizenyős területek lósóskáin táplálkozik.

Kapcsolódó
Varázslatos színekkel tündököl az ősz a Bakonyban
Kovács Károly megkapó felvételein szinte "izzik" az erdő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik