Virágzó vidékünk

November végéig téli vízszintjére eresztik le a Tisza-tavat

Kötivizig
Kötivizig
Két lépcsőben érik el a szükséges szintet.

A Tisza-tó “téliesítéséről” írt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Tisza-tó téli időszakra meghatározott vízszintjének beállítása során évről évre több tízmillió köbméter vizet engednek le a tározóból. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a télen kialakuló jégtakaró partrombolását.

A Tisza-tó téli vízszintjét két lépcsőben tervezik beállítani. Első lépcsőben a tározó vízszintjét csökkentik az alacsonyabb téli vízszintre. A műveletet a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a KÖTIVIZIG fokozott együttműködése alapján készített monitoring terv alapján végzik.

Facebook / Kötivizig

A vízszintcsökkentés végrehajtását és ütemét befolyásolhatja, módosíthatja egy esetlegesen kialakuló és levonuló árhullám.

A Tisza-tó leürítési ütemtervének 1. lépcsőjében az indulási szint: 725±5 centiméter.

A Felvízszint terv alapján a november 6-án beállított 720 centiméterről fokozatosan csökkentik a szintet. November 27-én érik majd el a tervezett téli vízszintet, ekkor 560 centiméterre állítják be a tó szintjét. A tó téli vízszintje a továbbiakban 560±10 centiméter lesz.

A Tisza-tó téli vízszint beállításának 2. lépcsőjéről, amelyben az alacsonyabb téli vízszintet a magasabb téli vízszintre állítják be (Kisköre-felső: 620-10 centiméter), külön közleményt adnak ki.

A szakemberek felhívják az érintettek figyelmét, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél a várható vízszintváltozásra számítsanak és a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

Kapcsolódó
Fokozatosan átállítják a Tisza-tó vízszintjét
Pontosan meghatározzák a szükséges vízszintet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik