Virágzó vidékünk

Felfüggesztették a Tisza-tó leürítését

Facebook / KÖTIVIZIG
Facebook / KÖTIVIZIG
"Azért a víz az úr."

Minden ősszel fokozatosan “átállítják” hazánk legnagyobb mesterséges tavának vízszintjét, így készülvén a téli viszonyokra. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt közölte, hogy idén megváltozik a korábban tervezett menetrend.

A Tisza-tó téli időszakra meghatározott vízszintjének beállítása során több tízmillió köbméter vizet engednek le a hatalmas tározóból. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a télen kialakuló jégtakaró partrombolását.

Néhány napja a Sokszínű vidék megírta, hogy fokozatosan elkezdték a téli vízszint beállítását a tavon. A szakemberek eredetileg azt tervezték, hogy két lépcsőben állítják be majd a szükséges szintet, de a természet közbeszólt.

Facebook / KÖTIVIZIG

A KÖTIVIZIG közölte, hogy a Tisza folyón levonuló árhullám miatt a Tisza-tó őszi leürítését november 10-én felfüggesztették.

A szűkszavú híradásból kiderült, hogy a továbbiakban a Kisköre-felső vízmércén mért vízszintet a 690 plusz-mínusz 10 centiméteres tartományban tartják. A Tisza-tó téli vízszintjének beállításával kapcsolatos további lépésekről külön tájékoztatót adnak ki.

Kapcsolódó
Virágba borult a Tisza-tó októberben
Október dacára vízinövények virágoznak a Tisza-tavon.
Olvasói sztorik