Virágzó vidékünk

Koppenhágai projekt nyerte az Európa Zöld Városa díjat

A 2023-as nyertes projekt Koppenhága egyik külvárosában létesült szokatlan megoldás diákok és idősek lakónegyedének kialakítására.

A 13 országból érkezett pályázatok közül a dán “Basecamp Lyngby” projekt nyerte el idén az Európa Zöld Városa verseny első díját. A második helyet Franciaország, a harmadikat pedig Hollandia kapta. A brüsszeli díjátadó ünnepségen közelebbről megismerhették az érdeklődők a városok zöldítésére irányuló sikeres projekteket – közölte a Díszkertészek.

Dánia

A nyertes projekt Koppenhága egyik külvárosában létesült szokatlan megoldás diákok és idősek lakónegyedének kialakítására. A zsűri elsősorban az építészeti és kertépítészeti megoldások harmóniáját és a projekt fenntarthatóságát értékelte.  A társadalmi kohézióra (a lakók találkozását elősegítő térkialakítás) és a biológiai sokféleségre (sok, gyakran őshonos növény használata) adott válaszok is a projekt mellett szóltak.

Franciaország

Franciaország egy nagyszabású városfejlesztési projekttel nyerte el a második helyet. A Montreynaud kerület Saint Etienne-ben egy társadalmilag hátrányos helyzetű területet volt, amely a zöldítés hatására élhető területté vált. A zsűri a szociális érzékenységet, a gazdasági vonatkozást és a klímaváltozásra nyújtott megoldásokat tartotta a projekt fő erősségének.

Hollandia

Utrecht érdemelte ki a harmadik helyet a hollandok számára. Három nagy léptékű zöldítést megvalósító projekt kombinációján keresztül mutatták be, hogy a város miként váltja zöldre és kékre (parkokra és vízfelületekre) a régi vasúti síneket és útfelületeket. A forgalmas utak helyét természetbe ágyazott gyalogos sétányok vagy bicikliutak vették át. A zsűri az ember és a természet kapcsolatának, illetve az emberi kapcsolatoknak helyet adó megoldásokat, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és az idegenforgalom ide vonzását értékelte.

Magyarországot a Pünkösdfürdő Park képviselte ezen a megmérettetésen.

A Több Zöld Várost Európának díj minden évben inspirációként szolgáló városi zöldítési projekteket választ ki. Ezek példát adnak a növények használatára, zöld megoldásokra a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megőrzésére, a társadalmi kohézió növelésére és a városi élet minőségének javítására.

Kapcsolódó
Európa Zöld Városa Nemzeti Díjat nyert a Pünkösdfürdő Park
Októberben részt vesz a Green Cities Europe nemzetközi megmérettetésen is.
Olvasói sztorik