Virágzó vidékünk

Miyawaki-erdőt telepítenek Bükön

Pixabay
Pixabay
Újabb városi erdővel gazdagodik Magyarország.

Újabb városi erdőt telepítenek, ezúttal egy Vas vármegyei kis településen – írta a Nyugat.

Korábban a Sokszínű vidék írt már a különleges városi erdőkről. Magyarország első Miyawaki-erdejét 2021-ben telepítették a fővárosi Tabánban, azóta éppen egy tucatnyit létesítettek, a zömét Budapesten. Most a Vas vármegyei Bük is bekapcsolódik a sorba.

Néhány négyzetméteren egy komplett erdőfolt – ez a Miyawaki-erdő, amely nevét megalkotójáról, Akira Miyawaki botanikusról kapta.

A Miyawaki-módszer lényege, hogy városi környezetben az átlagosnál rövidebb idő alatt és hatékonyabban lehet kis erdőfoltokat létrehozni. Ezek az erdőfoltok évtizedek helyett már néhány év alatt erdőszerű formát mutatnak, köszönhetően az őshonos növények, társulások együttes telepítésének.

Bükön eddig kihasználatlan, háromszög alakú közterületet ültetnek be őshonos fajokkal. Mezei juhar, közönséges gyertyán, kőris, csertölgy, borbolya, mogyoró, galagonya, kecskerágó, kökény alkotja majd a büki minierdőt.

A Vas vármegyei Myjawaki-erdő levegőt tisztító és a biodiverzitást erősítő funkciója mellett turisztikai látványosságként is szolgálhat.

Kapcsolódó
Városi erdőt alakítottak ki Pesterzsébeten
A városi erdők sok látványos és talán még több kevésbé látványos szolgáltatással járulnak hozzá a városlakók életéhez.
Olvasói sztorik