Virágzó vidékünk

Célegyenesben a Duna huszadik magyarországi hídjának építése

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás
Közigazgatásilag se Kalocsát, se Paksot nem érinti.

Hetven kilométeres kerülőt rövidít majd a Paks és Kalocsa között épülő új Duna-híd, mely a folyó magyarországi szakaszának huszadik hídjaként várhatóan 2024 nyarára készül el a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.

A munkaterület átadására 2021. február 4-én került sor, az alapkövet 2021. június 10-én tették le.

MTI/Vasvári Tamás

A híd hossza 946 méter, az átvezető út kétszer egysávos lesz, s mellette biztonsági sávokkal mindkét irányban kerékpárutat is kialakítanak. A híd főtartóit (pilonokat) közel 22 méteresre építik, ezekből indulnak ki az úgynevezett tapadóbetétes kábelek, melyek megfelelő módon feszítik a szerkezetet

– közölte korábban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A hídberuházás november közepén célegyenesbe fordult. Ekkor bedaruzták azt az acélszerkezeti elemet, amivel összekötődött a kalocsai part és a folyómederben lévő bal oldali hídpillér pályalemeze, gyakorlatilag “összeért a két part”. Ez még nem azt jelenti, hogy a pályatest teljes egészében járható lenne a két part között, hiszen azt még a tervezett átadásig számos munkálat előzi meg. Az elvégzett beemeléssel annak a fizikai lehetősége teremtődött meg, hogy a kalocsai oldalról majd fel lehessen hajtani a hídra.

MTI/Vasvári Tamás

Hogy milyen hatalmas monstrumról van szó, ahhoz néhány számadat: a kivitelezéshez felhasználnak egyebek mellett 18440 köbméter szerkezeti betont, 2380 méter vasbeton cölöpöt, 5600 tonna hídszerkezeti acélt. Készül 233 tonna hídkorlát és 1940 méter közúti vezetőkorlát is.

A híd az M6-os autópálya 6234-es úti csomópontjáig meghosszabbításra kerülő 512-es főút hídja lesz. Közigazgatásilag se Kalocsát, se Paksot nem érinti: Foktő külterületén lép a Duna fölé, a dunántúli oldalon pedig Gerjen területén hagyja el a folyót.

Az MTI munkatársa a napokban járt a helyszínen és készített – a cikkünkben is látható – drónfotókat a híd látványáról.

Kapcsolódó
Komáromnál átadták a Duna legmagasabb hídját
Három év alatt épült meg a 600 méter hosszú monstrum.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik