Virágzó vidékünk

A Szeleta-kultúrát bemutató park nyílt a Bükkben

Facebook/Szeleta Park
Facebook/Szeleta Park
A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal, amely a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.

A Bükk keleti kapujában megépült látogatóközpont “A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

Az ünnepélyes megnyitók Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a növekedő társadalmi érdeklődést bizonyítja a közvélemény-kutatások eredménye, miszerint a magyarok több mint 90 százaléka hallott már a nemzeti parkokról, több mint 70 százaléka pedig tudatosan tervezi a pihenését annak érdekében, hogy olyan létesítményeket kereshessen fel, mint a most átadott Szeleta Park Látogatóközpont.

Az elmúlt 13 év alatt megduplázódott évi látogatószám. A Magyarországon nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények felét, 350-et a nemzeti parkok, ebből 90-et pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tart fenn. A nemzeti park 1977-ben Magyarországon a harmadik, azonban az első hegyvidéki, erdős nemzeti parkként alakult meg. A magyar nemzeti parkok közül itt található a legtöbb barlang, az országban nyilvántartott 4000 közül 1100.

Az elmúlt programozási időszakban az igazgatóság 23 projektet 9,6 milliárd forint nagyságrendben valósított meg, olyan beruházásokkal, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház.

A Szeleta Park jelentős szerepet tölthet be a térség fejlesztésében a Bükk-vidék Geopark kiinduló pontjaként. Az UNESCO Globális Geopark Tanácsa idén szeptemberi ülésén ugyanis alkalmasnak találta a geoparkot az UNESCO Globális Geopark cím viselésére, a végső döntés tavasszal várható.

(MTI)

Kapcsolódó
Feltört a Bükk csodaforrása
Az esőzések hatására a napokban feltört a Bükk népszerű és látványos karsztforrása, a Vöröskői-alsó-forrás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik