Mesevilágba repít a somoskőújfalui mézeskalácsfalu

Január közepéig, a nap 24 órájában bárki szemügyre veheti a Petőfi Sándor Művelődési Ház jobb oldali szárnyában, a klubhelyiség ablakában.

Öt évvel ezelőtt egy különleges ötlet született meg az akkor alpolgármesteri tisztséget betöltő Tábori Anita gondolataiban, amelynek alapját az országban elkészített mézeskalácsfaluk adták. A terv első alkalommal 2019-ben vált valóra, ami akkor még egyedülálló látványosság volt, és ami azóta is fontos hozzátartozója az adventi ünnepkörnek Somoskőújfaluban és térségében.

A mézeskalácsfalu építést hagyományteremtő szándékkal indítottuk el. Az első 2019. évi mézeskalácsfalut 16 alkotás gazdagította, aminek különleges látványosságát falunk néhány épülete adta. Többek között a Hazatérés Háza, a focipálya a sportöltözővel, a vasútállomás, illetve egy betlehem tette még hangulatosabbá. Az első mézeskalácsfalut a kultúrház zárt részében építettük meg. 2020-ban a járványhelyzet ellenére 11 új alkotással bővült a falu. A házikók mellett készült templom és a Salgói vár. Fontos volt abban az évben, hogy a járványügyi korlátozások ellenére, mindenki számára látható legyen az egyre több alkotást magában foglaló mézeskalácsfalu, ezért a Petőfi Sándor Művelődési Ház jobb oldali szárnyában, a klubhelyiség ablakában építettük meg, és ez azóta is így van. 2021-ben 9 alkotás érkezett, köztük egy nagy karácsonyfa és egy körhinta. 2022-ben 7 remekművel bővült a falucska, köztük egy különleges kandallóval. Az idei évben pedig szintén 7 mézeskalács házikót készítettek az alkotók, amik még egyedibbé varázsolják a mára már szép nagyra nőtt falucskát

– osztotta meg Tábori Anita Somoskőújfalu polgármestere a mézeskalácsfalu születésének történetét a Sokszínű vidékkel.

Az alábbi galériában az elmúlt években elkészített mézeskalácsfaluk tekinthetőek meg. A galériában szereplő fotókat Szilágyiné Sándor Gertrúd és Fülöp Gergő készítette.

Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Fülöp Gergő
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd
Szilágyiné Sándor Gertrúd

A mézeskalácsfalu évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A gyerekek és a felnőttek már novemberben tervezni kezdik, hogy milyen alkotásokat készítsenek, amikkel még szebbé és különlegesebbé tehetik a falucskát. A közös készülődés, az együtt töltött idő, ami alatt a gondos kezek között megszületnek a művek, összehozza a családokat az ünnepek előtt, hiszen a munkából a legkisebbek és az idősebbek is kiveszik a részüket. A projektnek nem csak közösségformáló ereje van, ami közös programot ad a családoknak, hanem igazi téli látványosságot nyújt mindenkinek, aki megcsodálja az elkészült alkotásokat.

Az önkormányzat  2019 óta minden évben meginvitálja a község lakosságát a mézeskalácsfalu közös megépítésére. A saját kezűleg készített mézeskalács alkotásokat az ügyes somoskőújfalui lányok, asszonyok, vállalkozó kedvű férfiak, kicsik és nagyok, családok, illetve baráti társaságok készítik. A felhívást a Facebookon és a falu különböző pontjaira kihelyezett plakátokon tesszük közzé

– részletezte a polgármester asszony.

Miskolczi Tímea Panny

A gondos kezek között elkészült művek nem csak az egyre gyarapodó mézeskalácsfalut gazdagítják, hanem az önkormányzat jóvoltából a legszebbnek ítélt mézeskalács alkotás díjazásban is részesül.

Az elkészült művekre minden évben szavazni is lehetett a település közösségi oldalán. A voksolás lezárásáig az alkotók kiléte titkos. A közönségdíjat a legtöbb szavazattal rendelkező alkotás kapja meg. Az eredményt a közösségi oldalon hirdetjük ki, a megérdemelt díjat pedig személyesen visszük el az alkotó, vagy alkotók otthonába

– vázolta fel Tábori Anita, hogyan vonják be a község lakóit az ünnepi készülődésbe, aminek egyik fontos része a mézeskalácsfalu elkészítése.

Miskolczi Tímea Panny

A mézeskalácsfalut – ami az aktuális év új alkotásai mellett a korábbi években készített műveket is felhasználva épült meg – január közepéig, a nap 24 órájában bárki szemügyre veheti a Petőfi Sándor Művelődési Ház jobb oldali szárnyában, a klubhelyiség ablakában.

Miskolczi Tímea Panny

A falucska látványa nem csak a helybéliek számára, hanem a más településekről érkező vendégeknek is különleges pillanatokat tartogat. Az egyedi alkotások, a téli hangulatú díszlet, a meghittséget adó fények, különleges mesevilággá varázsolják Somoskőújfalu ünnepi látványosságát.

Miskolczi Tímea Panny

Az alábbi galériában megtekinthetőek a december 22-én kiállításra került mézeskalácsfaluról készült felvételek. A fotókat Miskolczi Tímea Panny készítette. 

Kapcsolódó
Mézeskalácsból formázták meg Madách kastélyát Csesztvén
A Madách Kúria ma országos műemlékvédelem alatt álló épület, a falu féltve őrzött kincse.