Virágzó vidékünk

Mézeskalácsból formázták meg Madách kastélyát Csesztvén

facebook/Csesztve -"Madáchfalva"
facebook/Csesztve -"Madáchfalva"

A nagy magyar drámaíró születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a Magyar Országgyűlés Madách Imre emlékévvé nyilvánította a 2023-as esztendőt. Ennek jegyében országszerte rendeztek kiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat, kulturális programokat.

Az ember tragédiájának – mely a magyar irodalom és drámaírás kiemelkedő műve, Madách Imre legismertebb alkotása – írója a felvidéki Alsósztregován született 1823. január 20-án. Életének egy szakasza szorosan kötődik Nógrád vármegyéhez, ezen belül Csesztvéhez.

Madách 1844 decemberétől 1853 szeptemberéig élt a picinyke faluban, ott születtek gyermekei is. Az íróMadách ebben az időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének, beleértve az 1848-as szabadságharcot is. 1862 augusztusában Madách itt fogadta az Ember tragédiája felfedezőjét, Arany Jánost is.

A Madách Kúria ma országos műemlékvédelem alatt álló épület, Csesztve féltve őrzött kincse. Emléke előtt adózva a helyiek karácsony közeledtével mézeskalácsból készítették el “Madáchfalvát”, azaz a kúriát, mely tökéletes mása a gyönyörű környezetben lévő épületnek.

Kapcsolódó
Új remekművekkel gazdagodott az ercsi mézeskalácsváros
Téli hangulat költözött a helyi kultúrházba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik