Mozaik

10 karácsonyi film a meghitt hangulatú otthoni mozizáshoz

A közös filmnézés összehozza a családot.

Az ünnepek alatt több időt töltünk együtt a családdal. Ilyenkor a társasjátékozás, kártyázás mellett jó szórakozás lehet a közös filmnézés is. Az örök klasszikusok mellett érdemes néhányat az újabbak közül is felvenni a listára.

Íme a mi válogatásunk a leginkább szívhez szóló, vicces vagy épp humorosan komoly karácsonyi filmek közül. 

1. Karácsonyi ének

Igazi karácsonyi klasszikus mély mondanivalóval a Charles Dickens regénye alapján 2009-ben készült animációs film. Az 1800-as években járunk, Londonban, a vén zsugori, mogorva és szeretetlen uzsorást, Ebenezer Scrooge-ot három szellem látogatja meg egymás után karácsony éjjelén.

Az első a múlt szelleme, felidézi Scrooge gyerekkorát, a második a jelen szelleme, megmutatja unokaöccse, Fred és az alkalmazottja otthonát, hogy milyen borzalmas dolgok folytak náluk, a harmadik pedig a jövő szelleme, és felvázolja a főhősnek a siralmas jövőjét, ha az élete ugyanolyan marad, amilyen most. A jelenések okozta sokktól megváltozik Scrooge, belátja, hogy ki kell nyitnia szívét, és jóvá kell tennie a korábban elkövetett gonoszságait.

2.  Holiday

2006 óta töretlen a népszerűsége az amerikai romantikus vígjátéknak, amit azoknak ajánlunk, akik szeretnének felhőtlenül kikapcsolódni és nagyokat nevetni, az élet nagy igazságait pedig humorba bújtatva, happy enddel szemlélhetik kívülről.

Két fiatal nő a főszereplő, akiket Cameron Diaz (Amanda) és Kate Winslet (Iris) alakít. Iris próbálja kiverni fejéből kollégáját (Jasper), akibe reménytelenül és mazochista módon szerelmes, a férfi pedig csak kihasználja a jóhiszeműségét. A karácsonyi bulin aztán megérkezik a végső döfés is, Jaspers ugyanis eljegyzi a terjesztésnél dolgozó nőt.

Amanda munkamániás, csinos, sugárzó nő, aki épp rájön, hogy élettársa megcsalta, ezért villámgyorsan szakít. A világ két pontján élő nő valami egészen másra vágyik, mint az addigi élete volt, lehetőleg pasik nélkül. Az internet segítségével egymásra találnak, és azonnali, frappáns otthoncsere keretében Amanda az angliai kisvárosba, egy bájos cottage-ba, Iris pedig a napfényes Los Angelesbe, egy hatalmas hollywoodi villába utazik karácsonyozni. A  vakáció azonban máshogy alakul, mint azt eltervezték.

3. Kelekótya karácsony

A Kelekótya karácsony egy 2004-es amerikai vígjáték, Tim Allennel és Jamie Lee Curtisszel a főszerepben. A Krank szülők, Nora és Luther elhatározzák, hogy a karácsony megünneplése helyett trópusi hajóútra mennek, hogy megússzák a nagy karácsonyi őrületet, hisz lányuk külföldön tölti az ünnepeket.

A hagyománytisztelő szomszédok ezt nem nézik jó szemmel, hadműveletekbe kezdenek, hogy rákényszerítsék a házaspárt az ünneplésre. A végső fordulatot az hozza meg, hogy lányuk, Blair hazatelefonál és közli, hogy karácsonykor meglátogatja a szüleit, és viszi újdonsült vőlegényét is, aki még sosem látott amolyan igazi amerikai karácsonyt. Kitör a pánik, de a végén persze minden jóra fordul. Gondtalan nevetést és szórakozást ígér ez a film, velősebb mondanivaló nélkül.

4.  Reszkessetek betörők

Nem maradhat ki a sorból, hisz Kevin már része a karácsonynak. 1990-ben mutatták be az első részt, amit további négy folytatás követett. Minden idők legsikeresebb karácsonyi filmjei között kapott helyet. A főszerepben Kevin (Macauluy Culkin) áll, akit karácsonykor otthon felejtenek a szülei. A hatalmas házban a kisfiú egyáltalán nem szomorkodik, amikor pedig unatkozni kezdene, megérkezik a két kétbalkezes betörő. Nem ijed meg tőlük, ezerféle ravaszsággal, trükkel bánik el velük. Azért az alapötlet, hogy karácsonykor otthon felejtik a gyereket, lássuk be, elég bizarr.

5. Igazából szerelem

2003-ban mutatták be ezt a brit-amerikai-francia filmet igazi sztárparádéval. A történet karácsony előtt öt héttel kezdődik, és hétről hétre mutatja be a szereplők életét, egészen az ünnepekig. Öröm, bánat, összetört szív, düh, keserűség, kiégettség – a film az élet ezernyi árnyalatából vonultat fel részleteket keresetlen őszinteséggel. De azért mégsem drámai, a szerelem, a remény, a várakozás és a vágyakozás, a szeretet ott van mindenütt, mindent körülvesz, akárcsak a karácsony szellemisége.

6. Bunyó karácsonyig

1994-ben maga Terence Hill rendezte a karácsonyi témájú filmet, amiben egykori barátjával és kollégájával, Bud Spencerrel nevettetik meg a nézőket a szokásos módon. Moses (Bud Spencer) a vadnyugati fejvadász körözött bűnözők elfogásával igyekszik eltartani népes családját. Épp az elvetemült Sam Stone-t szeretné elkapni, mert jól jönne neki a fejére kitűzött 4000 dollár, amikor is váratlanul beállít hozzá testvére, Travis (Terence Hill), akit a jól bevált recept szerint ki nem állhat. Travis anyjuk üzenetét hozza, aki szeretné, ha mindkét fia nála töltené a karácsonyt.

7. Négy karácsony

Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) módszeresen kerülik a karácsonyi ünnepségeket, és a legelképesztőbb sztorikkal etetik a hozzátartozókat, csakhogy ne kelljen részt venniük a családi összejöveteleken. Balszerencséjükre rossz idő miatt törlik a repülőjáratokat, a híradóban pedig a reptéren velük készített villáminterjút adják le, így lebuknak a családjaik előtt. Kénytelenek végiglátogatni a szülőket, akik elváltak, így négy látogatásra kerítenek sort. Ezalatt pedig ízelítőt kapnak a család jó és rossz oldalából egyaránt, és a kínos szituációkat sem ússzák meg.

8. Karácsonyi vakáció

Kultikus film, amit lehetetlen komolyan végignézni, még ha együtt is érzünk bizonyos helyzetekben a főhősökkel. Ahol ugyanis Griswoldék megjelennek, onnan az emberek jobb, ha menekülnek, mert minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul körülöttük. Nincs ez máshogy karácsonykor sem, csapás csapást követ az év legszebb ünnepén is a közelükben. De épp ezért garantált, hogy a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől, ha ezt a filmet választjuk közös szórakozásul. Vajon az egész karácsonyuk romba dől a film végére?

9. Segítség, apa lettem

Jack Campbell (Nicolas Cage) egyszer már a karriert választotta a nyugodt családi élet helyett. Be is jött a számítása, a Wall Street egyik legmenőbb üzletemberévé vált. Egy karácsonyi éjszakán azonban újabb esélyt kap: egy olyan alternatív életben ébred fel, amiben nem hagyta el egyetemi szerelmét, és New Jersey külvárosában nevelik gyerekeiket. Jack egyáltalán nincs elragadtatva a fordulattól, de igyekszik alkalmazkodni az új helyzethez.

10. Az élet csodaszép

Frank Capra 1946-os elbűvölő meséje egy kétségbeesett fiatalember és őrangyalának a találkozása. A James Stewart által alakított George Bailey szenteste kétségbeesésében az öngyilkosságra gondol, de az égiek küldenek egy másodrangú, szárny nélküli angyalt, hogy lebeszélje tervéről. Clarance, az angyal szokatlan megoldást választ: megmutatja George-nak, mennyivel rosszabb hely lenne a kisváros, ahol él, ha ő meg sem születik. Nélküle például a kisöccse, Harry kisgyerekként belefulladt volna a befagyott tóba. Végül Clarence kiérdemli az angyalszárnyakat, James pedig ráébred, hogy bármilyen nehéz is az élet, mégis csodaszép.

Kiemelt kép: Pixabay

Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora
Alkoholmentes változat a legkisebbek örömére a gyerekpuncs.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik