Otthon készült

Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora

Alkoholmentes változat a legkisebbek örömére a gyerekpuncs.
Korábban a témában:

Az advent varázsához a fűszeres, forró italok kortyolgatása éppúgy hozzátartozik, mint az éjszakát barátságosabbá tévő díszkivilágítások, vagy a mézeskalács mindent belengő, finom illata.

Míg mi, felnőttek jóízűen kortyolgatjuk a fűszeres forralt bort vagy épp a krampampulit, ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, akik szintén megízlelnék a felnőttes finomságot. Mivel alkoholos italt ők még nem ihatnak, így épp kapóra jön a németek népszerű találmánya, a Kinderpunsch, magyarul gyerekpuncs, ami tulajdonképpen a forralt bor alkohol nélküli, gyerekbarát verziója.

Alapanyaga a kedvelt gyümölcsteák egyike, erdei gyümölcsökből vagy épp hibiszkuszból, melyek már önmagukban is szép, piros színt kölcsönöznek az italnak, így idén ez lehet otthon a gyerekek kedvenc karácsonyi itala.

Készítsük el nekik a forró csoki helyett vagy mellé, a siker garantált lesz!

Íme a mennyei gyerekpuncs jól bevált receptje

Hozzávalók 8 deciliter puncshoz

  • ½ liter gyümölcstea (erdei gyümölcs vagy hibiszkusz – ízlés szerint más is lehet)
  • ¼ liter almalé
  • 4 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd, 2 csillagánizs
  • 1 citrom és a leve
  • 2 narancs és az egyik leve
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje és édesítőszer

Elkészítése

  • Forraljuk fel a teavizet, majd 8 percig áztassuk benne a teafiltereket (5 dl vízhez használjunk négy filtert, hogy erőteljes gyümölcsös ízt kapjunk).
  • Öntsük hozzá a gyümölcslevet, az egyik narancs kifacsart levét, a kifacsart citromlevet, majd a másik narancsot szeleteljük fel, úgy adjuk az egészhez. Ezt csak akkor tegyük, ha sikerült kezeletlen héjú bionarancsot beszereznünk, ellenkező esetben mindkét narancs levét adjuk az italhoz.
  • A fűszereket is tegyük bele, a szegfűszeget és a csillagánizst tehetjük teatojásba is, így könnyebb lesz a végén eltávolítani. 10 perc alatt melegítsük össze a puncsot, de ne forraljuk fel, mert a narancshéj keserűvé teheti az egészet.
  • Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, hogy nekünk nem elég édes, tegyünk még bele cukrot vagy egyéb édesítőszert.
  • Végül távolítsuk el belőle a fűszereket, és tálaljuk üvegpohárban vagy csészében, ahogy jólesik.

Egészségünkre!

Kiemelt kép: Pixabay

Ismerd meg a fahéjat: az isteni öröm növénye, az oltalom fűszere
Lélektani hatását tekintve talán nem véletlen, hogy a nagy ünnepeink fűszere.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.