Otthon készült

Világszerte emelkedik a teafogyasztás

Egy új tanulmány figyelmeztet az éghajlatváltozásnak a teatermesztésre gyakorolt hatásaira is.

Emelkedni fog globálisan a teafogyasztás és –termelés a következő évtizedben a fejlődő országok erős kereslete miatt. Ez új munkalehetőségeket teremt a vidéken élők számára és javítja az élelmezésbiztonságot a teatermelő országokban, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új tanulmányában.

A teafogyasztás növekedése legnagyobb mértékben Kínában, Indiában és más feltörekvő országokban várható, a magasabb jövedelemszint és a szélesebb termékskála miatt, ez utóbbi magában foglal olyan különleges termékeket, mint a gyógy- és gyümölcsteák, illetve az ízesített ínyenc teák.

Fotó: Thinkstock

A tanulmányt a FAO kétévente ülésező tea kormányközi csoportja (IGG) Kínában rendezett ülésén véglegesítették. Az eseményen résztvevő szakemberek szerint a tea népszerűsége mögött az előbb felsorolt okok mellett a fogyasztók nagyobb tájékozottsága áll annak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és testsúlycsökkentő hatásairól.

Növekvő teatermelés

A globális fekete tea termelés éves szinten 2,2 %-kal fog nőni a következő évtizedben, ezzel elérve az évenkénti 4,2 millió tonna mennyiséget 2027-re. A pozitív kilátásokért elsősorban Kína, Kenya és Srí Lanka termelésnövekedése felel, miközben Kína várhatóan utoléri a világelső fekete tea exportőrt, Kenyát.

Ami a zöld teát illeti, a globális termelés akár 7,5 %-kal is bővülhet, 2027-re elérve az éves 3,6 millió tonnát. A háttérben itt is Kína áll, ahol a zöld tea termelése megduplázódhat a 2015-2017-es éves 1,5 millióról, 2027-re elérve a 3,3 millió tonnát.

Az éghajlatváltozás hatásai

A jelentés kitér arra is, hogy a teatermelés nagyban függ a termesztési feltételek állandóságától. A szükséges mezőgazdasági-ökológiai adottságok csak korlátozott számú országban teljesülnek, amelyek közül soknál érezteti majd hatását a klímaváltozás.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletben és a csapadékmennyiségben bekövetkezett változások, az árvizek és aszályos időszakok gyakoribbá válása, már most is befolyásolják a termelési hozamokat, a termék minőségét és az árakat, rontva az ebből realizálható jövedelmet és a vidéken élők helyzetét. A éghajlatváltozás várhatóan fokozódik a jövőben, így sürgős lépésekre van szükség az alkalmazkodáshoz. Ezzel párhuzamosan terjed a meggyőződés, hogy az éghajlatváltozás mérsékléséhez csökkenteni szükséges a teatermelés és -feldolgozás okozta széndioxid-kibocsátást.

A jelentés ezért arra ösztönzi a teatermelő országokat, hogy építsék be az éghajlatváltozás szempontjait nemzeti teastratégiájukba, mind az alkalmazkodás, mind az mérséklés kapcsán.

A fiatalok körében trendi a tea

A tea iránti globális kereslet növekedésében egy új fogyasztói kör megjelenése is szerepet játszik. A nagy termelő országok, mint Kína és India, városi fiataljai váltak a legdinamikusabban növekvő fogyasztói csoporttá, akik közül sokan hajlandók magasabb árat fizetni, valamint érdeklődést mutatnak a tea minősége, eredete és a fenntarthatósága iránt.

Fotó: Pixabay

A felső középosztály fiatal tagjai az életmódjukhoz passzoló trendi terméket keresnek, amely kategóriába tökéletesen beleillenek a különleges gourmet teák, és azok fogyasztása speciális teaházakban, exkluzív éttermek, hotelek és kávézók kifinomult környezetében.

Az egyészségügyi előnyök hangsúlyozása a magasabb keresletért

Míg a világ teafogyasztás nőtt az elmúlt tíz évben, a hagyományos európai importőr országokban (Németország kivételével) csökkent a fogyasztási szint. Kontinensünk tea piaca összességében telítettnek mondható. Az egy főre jutó teafogyasztás alulmarad a más italokkal való versenyben, mint például a palackos ásványvizek.

A nyugati országokban a következő évtizedben sem várható ebben különösebb változás, sőt, az Egyesült Királyságban a teafogyasztás várhatóan csökkenni fog a fekete tea – részben a kávé miatti – megcsappant népszerűsége miatt.

Fotó: Wikimedia Commons

A jelentés szerint az európai teafogyasztási trend stabilizálható vagy visszafordítható lenne, ha a tea más piaci szegmensekben is megjelenne, mint a bio vagy különleges termékek, és az egészségre, közérzetre gyakorolt jótékony hatása megfelelően kommunikálva lenne.

A tea egészségügyi előnyeinek előtérbe helyezése máshol már bevált: a szálas tea például virágkorát éli az Egyesült Államokban, nem utolsósorban a megnövekedett egészségtudatosság miatt.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik