Életmód

Megfázás vagy influenza? Jelentős a különbség

Folyik az orrod? Lázas vagy? Fájnak a végtagjaid? Az influenzaszezon alatt természetes, ha azt gondolod, hogy komoly a baj, de honnan tudod, hogy nem csak egy megfázással nézel szembe?

A megfázás és az influenza egyaránt légúti megbetegedések, amelyek meglehetősen hasonló tünetekkel járnak együtt, ugyanakkor különböző vírusok okozzák azokat. Fontos tudni a kettő közti különbségekről, hogy a legoptimálisabb kezelésben részesüljünk és mihamarabb meggyógyuljunk, hívja fel a figyelmet az MNN.

A megfázás tünetei

A megfázás jellemzően egy-két napi torokfájással kezdődik, majd a betegség átterjed az orra, végül köhögni kezdünk. Szembetűnő, hogy kezdetben az orrból származó váladék vizes, aztán egyre sűrűbbé és sötétebbé válik.

Csak ritkán fordul elő, hogy egy megfázással küzdő felnőtt belázasodik, a gyermekeknél viszont nagyobb valószínűséggel jelentkezik a láz. Nem jellemző továbbá a fejfájás, a hidegrázás és az izomfájdalom sem.

Megfázáskor az ember az első három napban fertőző, függetlenül attól, hogy a tünetek akár egy hétig is jelentkezhetnek. Ha ennyi idő alatt nem javul a helyzet, látogassuk meg kezelőorvosunkat, aki utána jár, nem alakult-e ki bakteriális fertőzés a szervezetünkben, mert ez esetben antibiotikumra van szükség. Ilyenkor már az is előfordulhat, hogy allergiában szenvedünk.

A tüneteket kezelhetjük fájdalomcsillapítókkal, köhögés elleni szirupokkal és orrspraykkel. A betegség idején nyugodt életmódot kell folytatni, rengeteg folyadékot inni, sokat pihenni, húslevest enni és természetes úton – például teákkal – csillapítani a köhögési ingert és annak erősségét.

Sokan nem tudják, hogy mennyi mindenre gyógyír a sál
3 meggyőző érv, amit érdemes tudni!

Az influenza tünetei

Az influenzának jellemzően jóval súlyosabb tünetei vannak, mint a megfázásnak, ráadásul azok hirtelen mutatkoznak.

A tünetek között szerepel a láz, a hidegrázás, a köhögés, a fejfájás, a legyengültség, az izomfájdalom és a vértolulás. Szintén előfordulhat tüsszögés és hogy az orr teljesen eldugul.

A legtöbb tünet kettő-öt nap alatt javulni kezd, de nem szokatlan, hogy egy hétnél vagy akár annál hosszabb ideig rosszul érezzük magunkat. A fáradtság és a gyengeség akár hetekig is eltarthatnak azután, hogy más tünetek már elmúltak.

Akár már a lappangás időszakában, a betegség kialakulása előtt egy nappal is megfertőzhetünk másokat egészen az első tünetek jelentkezésétől számított 5-7 napig.

Van, hogy az influenza komolyabb szövődményeket eredményez, ilyen a tüdőgyulladás is, ami különösen fiatalok, idősek és más egészségügyi problémákkal küzdők esetén jelentkezhet. Azonnal forduljunk orvosunkhoz, ha légzési nehézséget vagy néhány nap után újból jelentkező lázat észlelünk.

Ha az első tünetek jelentkezésekor felkeressük a háziorvost, akkor hamar elejét vehetjük a bajnak. Az időben elkezdett kezelés napokkal is megrövidíthetik a betegség időtartamát, csökkenthetik a tünetek súlyosságát és megakadályozzák, hogy súlyosabb szövődményekkel kelljen felvennünk a harcot.

Thinkstock

Az influenza ritkább, mint hinnénk

Bár úgy tűnhet, hogy az influenza mindenhol itt van, egy, a PLoS Biology című tudományos lapban publikált 2015-ös kutatás pont az ellenkezőjét állapította meg.

Az Imperial College of London tudósai rámutattak, hogy egy átlagos felnőtt évtizedenként mindössze kétszer kapja el a fertőzést.

A kutatók kínai önkéntesesek vérmintáit elemezték ki, hogy megvizsgálják antitestjeik szintjét kilenc különböző, 1968 és 2009 között fertőző influenzafajta ellen. Arra jutottak, hogy a gyermekek átlagosan minden második évben lesznek influenzásak, de ahogy az emberek belépnek a 20-as, 30-as éveikbe, egyre ellenállóbbak lesznek. Eszerint 30 év felett már csak ötévente mondhatják magukat influenzásnak.

A gyermekeket mondták ki a fertőzés szuperhordozóinak, hiszen egyrészt ők érintkeznek a legtöbb emberrel a hétköznapokban, másrészt kevésbé ügyelnek a higiéniai alapokra, mint a kézmosás, vagy a köhögéskor száj elé tett kéz. Sőt, immunrendszerük kevésbé ellenálló az influenzavírus törzseinek, szimplán azért, mert koruknál fogva nem voltak kitéve nekik.

Nem hiszel a gyógynövények erejében? 10 érv, amitől megváltozik a véleményed
Hatásuk megkérdőjelezhetetlen, sokan mégsem tulajdonítanak ennek jelentőséget.
Olvasói sztorik