Virágzó vidékünk

Kardoskúton futva vadásznak a vörös vércsék

Körös-Maros Nemezti Park/Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemezti Park/Palcsek István Szilárd

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán vadásznak érdekes technikával a ragadozók: nem a levegőből szemlélik a terepet, hanem a békászó sasokhoz hasonlóan, a földön futva próbálják elkapni a pockokat – írta a nemzeti park.

A vörös vércse hazánk egyik leggyakoribb és legismertebb ragadozó madara. Magyarországi költőállományának egy része rendszeresen áttelel. A téli időszakban a táplálékbázist szinte csak a mezei pocok jelenti számára, amely most bőségesen rendelkezésre áll a Kardoskúti-puszta rövidfüvű gyepein.

A vörös vércsék vadászati technikájára főként az volt jellemző, hogy egy helyben lebegnek (szitálnak), onnan kémlelik a gyepet, majd hirtelen lecsapnak áldozatukra. Máskor egy magasabb kilátóhelyről (például kútgémről) figyelik a környezetüket.

Decemberben azonban több példány esetében is megfigyelték a nemzeti park munkatársai, hogy az alkalmas helyszíneken, a földön futva, gyors lépésekkel iramodnak a könnyen észrevehető, gyakori zsákmányállatok után.

Ezzel a módszerrel, ilyen körülmények között kisebb energia befektetéssel is hatékonyan tudnak élelemhez jutni ezek a kiváló vadászok.

A vörös vércséknél nem szokványos ez a viselkedés, más ragadozó madár fajoknál – például a békászó sasoknál – azonban gyakrabban előfordul.

Kapcsolódó
Vércsefiókákat találtak egy 35 méter magas antennában
Ritka esetről számoltak be a természetvédők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik