Virágzó vidékünk

Új turistapont készült Bugacon

knpi.hu / Kiss Mónika
knpi.hu / Kiss Mónika
Erdei xilofon, rovarhotel, szelfipont és játéktávcső is várja a vendégeket.

Jelentős ökoturisztikai fejlesztést végeztek Bugacon – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Új információs központ és kültéri bemutatóelemek is készültek a természeti, kulturális és történelmi örökségeink bemutatását, fogadótér kialakítását célzó projekt keretében.

A január 19-án lezárult fejlesztések különböző programok szervezését és lebonyolítását segítik a Bugac térségébe érkező látogatók számára.

A projekt keretében megépült a Puszta Kapuja Információs Központ, mely fogadó- és bemutató épületként is szerepet tölt be.

knpi.hu / Varga Péter

Bócsa-Bugac buckavilága a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb, és domborzatát tekintve is legváltozatosabb része. A területen két nagy buckavonulat húzódik végig, a buckasorokat északkelet felől a bugaci puszta váltja fel.

A Puszta Kapuja Információs Központtól lehet eljutni a nemzetközi szinten is ismert élőhelyre.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a homokpuszták világába, a táj történetébe, változásaiba, a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba. Arra is választ kaphatnak, miért lettek az itteni homokterületek természetvédelmi oltalom alá helyezve és miért váltak a Natura 2000 hálózat részévé.

knpi.hu / Kiss Mónika

Az épületben két kiállítási egységet alakítottak ki interaktív elemekkel dúsítva.

A „Pásztorélet” című az egykori pásztorvilágot mutatja be. A külterjes állattartás évszázadokon keresztül hatással volt a tájra, ami nagyban befolyásolta a terület ökológiai viszonyait. A „Bugaci buckák között” című kiállítás átvezet a pusztai természetbe, közelebb hozza a közönséghez a puszta különleges élővilágát, felvillantja a változatos ökoszisztéma értékeit.

Az információs központ kertjébe rovarhotelt, és egy ökológiai társasjátékot is elhelyeztek. A Pásztormúzeumhoz vezető földút mellett pihenőhely készült, további ismereteket adva a puszta növény- és állatvilágáról, a Pásztormúzeumnál pedig fotópont található.

knpi.hu / Kiss Mónika

Az 1100 m hosszú Boróka tanösvény is kiegészült új információs táblákkal és élményelemekkel, mint például erdei xilofon és játéktávcső. A projektből készült kültéri helyszínek már látogathatók, a Puszta Kapuja Információs Központ 2024 tavaszán nyitja meg a kapuit.

Kapcsolódó
Megújult a Kiskunság ikonikus kulcsosháza
Az elsősorban osztálykirándulások, erdei iskolák, egyesületek, nagyobb társaságok számára alkalmas épületet civil emberek segítségével újították meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik