Virágzó vidékünk

Magyar város a veszélyes európai települések között

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Felmérték az európai városlakók tapasztalatait az életminőségről.

Melyik város a legtisztább vagy a legbiztonságosabb Európában? Melyik városban könnyű munkát vagy megfizethető házat találni? Melyik városban a legjobb a tömegközlekedés vagy a levegő minősége? Ezekre és még sok más kérdésre választ találhatunk az Európai Bizottság európai városok életminőségéről szóló 2023-as jelentésben. A felmérés Európa-szerte 83 városra terjed ki.

A 2007 óta végzett felmérés az európai városlakók tapasztalatait és véleményét foglalja össze.

A 2023-as eredmények azt mutatják, hogy az európai városok lakóinak általános elégedettsége továbbra is magas, tízből csaknem kilenc ember számolt be arról, hogy elégedett a városukban való élettel. Az eredmények azt is megerősítik, hogy a keleti tagállamok városaiban jelentősen javult az életminőség.

Míg a fővárosokat munkalehetőség szempontjából tartják jobbnak, addig a kisebb városokat jobb lakóhelynek tekintik, különösen az idősebbek és a kisgyermekes családok számára. Az emberek a kisebb városokban nagyobb biztonságban érzik magukat például, ha éjszaka egyedül sétálnak, és tisztábbnak, kevésbé zajosnak érzik városukat, mint a nagyobb városokban élők. A kisebb vársokban általában elégedettebbek a közterületek minőségével, az egészségügyi ellátással és a lakhatási helyzettel.

Hol érzik magukat biztonságban az emberek?

Az eredmények szerint 2023-ban is általánosságban a délebbi országok tekinthetők kevésbé biztonságosnak, míg az olyan településeken, mint Koppenhága, Oviedo vagy Groningen a lakosok több mint 80 százaléka még éjszakánként sem szokott félni. A kisebb településeken nagyobb a biztonságérzet, mint a nagyobbakban. Kiderült még az is, hogy a nők kevésbé érzik magukat biztonságban, mint a férfiak, a felsőfokú végzettségűek kevésbé félnek, mint az alacsonyabb végzettségűek, illetve a fiatalabbak is inkább biztonságban érzik magukat, mint az idősebbek.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint Olaszország fővárosa, Róma számít az egyik legkevésbé biztonságos városnak, ahol a válaszadók mindössze 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy egyedül megtett éjszakai séta során is biztonságban érzi magát.

A lista alján szerepel még Athén, Nápoly, Szófia, Miskolc, Ostrava, Isztambul, Liege és Marseille is.

Kapcsolódó
Toronyházat is vehet Miskolcon 560 millióért
Már két éve árulják az épületet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik