Virágzó vidékünk

Hulladékot használnak búvóhelyül a remeterákok

Alkalmazkodnak a körülményekhez.

A szárazföldi remeterákok apróbb, maximum 12 centiméteres állatok, általában a közönséges kürtcsiga üres házában élnek. Manapság viszont egye inkább alkalmazkodnak a környezetük változásához és a körülöttük levő eldobált szemétből választanak maguknak házat: hol műanyagkupak, hol villanykörték foglalata nyújt védelmet nekik – közölte a BBC.

Erről számolt be a Science of The Total Environment folyóiratban egy lengyel kutatócsoport, megállapítva, hogy a világ 16-féle szárazföldi remeterákfajából 10 használ háztartási hulladékot saját maga álcázására és ez a jelenség a Föld összes trópusi területén megfigyelhető.

Valami egészen szokatlant vettünk észre. Ahelyett, hogy egy gyönyörű csigaház díszítené a remeterákokat, most piros műanyag kupak vagy villanykörte van a hátukon. Még nem világos, hogy ezek az anyagok károsak-e számukra vagy talán még hasznosak is

– mondta Marta Szulkin, a Varsói Egyetem városökológusa.

Amikor először láttam ezeket a képeket, szívszorító érzésem volt. Ugyanakkor úgy gondolom, meg kell értenünk azt a tényt, hogy egy másik korszakban élünk, és az állatok kihasználják azt, ami a rendelkezésükre áll

– fejtette ki Szulkin professzor a BBC Radio 4 Inside Science című műsorában.

A tengeri környezetben sajnos, nagyon sok műanyag található az állatok számára. Egy nemrégiben készült tanulmány becslése szerint jelenleg legalább 171 billió műanyagdarab lebeg óceánjainkban. Ez 2040-re csaknem megháromszorozódhat, ha nem tesznek lépéseket – figyelmeztetnek a szakértők.

Kapcsolódó
Újrahasznosítják a műanyagot a vadon élő méhek
Szinte hihetetlen, de a fészkek építéséhez szedik össze.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik