Virágzó vidékünk

Engedéllyel vertek le fecskefészkeket a kenderesi benzinkúton

A műveletre a töltőállomás értékesítése és arculatváltása miatt adott természetvédelmi engedélyt a hatóság.

A madárbarátok döbbenettel nézték azt a február 6-án készült néhány felvételt, amelyeket a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kenderesen, egy benzinkúton készítettek fecskefészkek leverése közben.

Tóth Tamás, a “Mentsük meg a fecskéket!” Facebook csoport adminisztrátora – a tényeket kiderítendő – azonnal levelet írt a töltőállomást működtető MOL-nak, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálynak, arról érdeklődve, mi indokolta a fecskefészkek leverését.

A Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése és ebből kifolyólag az arculatváltás miatt az épületen lévő arculati elemek bontásához kérelmet nyújtottunk be a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához. Az említett elemek bontásához és az azon lévő fészkek eltávolításához szükséges természetvédelmi engedélyeket megkaptuk az említett illetékes kormányhivataltól. A munkálatok az ablakokban lévő fészkeket nem érintették

– írta válaszában a MOL, hozzáfűzve, hogy a “bontás” kapcsán folyamatosan egyeztettek a töltőállomást a közeljövőben átvevő vállalattal is.

facebook/mentsük meg a fecskéket
facebook/mentsük meg a fecskéket

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály sem késlekedett a válasszal, kiemelve, hogy a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése értelmében a védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

Hatóságunk a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kérelme és a vonatkozó jogszabály alapján a Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése miatt az épületen lévő arculati elemek bontására természetvédelmi engedélyt adott

– fogalmaztak.

A tevékenység folytatásához többek között az alábbi kötelezettségeket állapították meg:

  • A töltőállomás épületén a fecskefészkeket tartó burkolati elemek bontása és az azon lévő fészkek eltávolítása 2024. március 1–ig történhet.
  • A töltőállomás épületének déli oldalán lévő ablaknál lévő fészkek eltávolítása tilos!

Az új tulajdonos nyilatkozata szerint az új arculati elemeken lesz olyan derékszög rész, ahol az új fészkek megtapadnak, ezért műfészkek elhelyezésére vonatkozó előírásokat nem tett a hatóság.

A fecskebarátok ugyanakkor megjegyzik: a madarak megérdemelnék, hogy ne egy csupasz fal várja őket, mikor hazatérnek és keresik a fészküket Hozzátették: a fészkek műfészekkel való pótlása maximum 40-50 ezer forintba került volna.

Fecskevédelem

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól.

 

A rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek, ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése.

 

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

 

Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint ürülékpotyogást megszüntető “fecskepelenkák” felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.

Kapcsolódó
Fecskefészkeket vertek le Szegeden
A fészkek engedély nélküli eltávolításáért súlyos pénzbírság is kiszabható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik