Virágzó vidékünk

Hamarosan megválasztják az év balatoni házát

Mérmű Stúdió
Mérmű Stúdió
A helyszínen tapasztaltak alapján a díjazásra javasolt épületekről a bizottság egy értékelő ülésen dönt majd.

Az Év balatoni háza 2023. építészeti díjpályázatra a megadott határidőig 18 érvényes pályázat anyagát töltötték fel a Balatoni Szövetség honlapjára, írta a HírBalaton.

Az első körben egy nyolctagú bírálóbizottság tekintette meg a beérkezett anyagokat, és a feltöltött tervek, fotók alapján kiválasztott nyolc épületet, melyet a helyszínen is megnéznek.

A helyszíni bejárásra 2024. február 29-én, az ünnepélyes díjátadóra várhatóan áprilisban kerül sor

– tájékoztatta a portált Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bírálóbizottság titkára.

A helyszíni bejárás során megnézik, a pályázott épületek milyen építészeti színvonalon valósultak meg, illetve hogyan illeszkednek környezetükbe.

A helyszínen tapasztaltak alapján a díjazásra javasolt épületekről a bizottság egy értékelő ülésen dönt majd

– ismertette a titkár.

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2023-ban már hatodik alkalommal indította el az Év balatoni háza építészeti díjpályázatot. A pályázat támogatója az Építési és Közlekedési Minisztérium, a pályázati honlapot a Lechner Tudásközpont üzemelteti.

A balatoni kiemelt üdülőkörzet területén épült, 2013. november 1. után használatba vett épületekkel lehetett 2023. december 31-ig pályázni. Az Év Balatoni Háza 2023. díjra lakóház, középület, gazdasági, ipari, vagy üdülő épület építész tervezői nyújthattak be pályázatot.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton régióban megvalósult példaértékű épületekre.

Nem csak új épületekkel lehetett nevezni a pályázatra, hanem értéknövelő felújítások, épületbővítések terveit is várták a megmérettetésre.

A bírálóbizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, a bizottságot a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építészek Veszprém Vármegyei Kamarája, a Zala Vármegyei Építész Kamara, a Somogyi Építészek Kamarája, a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség delegáltjai alkotják.

Az eredmények a pályázat ünnepélyes díjátadóján lesznek nyilvánosak, melyre várhatóan áprilisban kerül sor.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a díjkiosztót valamelyik díjazásra kerülő épületben tartják majd meg

– közölte Fabacsovicsné Kovács Krisztina.

Kapcsolódó
Csodavilág a Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete
Egy könyv, mely rekviem a csodavilágért, a Balaton-felvidék hajdan volt, élő népi építészetéért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik